SCHOOLKRANT ONLINE

,,Onze schoolkrant komt vier of vijf keer per jaar uit, dan ben je met Pasen nog met dingetjes van Kerst bezig. Tegen die tijd zijn er allang leerlingen die vragen wanneer de nieuwe krant nou eens uit komt. Op de website kun je in ieder geval actueler zijn. Die wordt bijna elke dag ververst'', zegt Sietse Bakker, hoofdredacteur van het Calandjournaal, de schoolkrant van het Calandlyceum in Amsterdam. Sietse (15 jaar, 4 VWO) is tevens de webmaster van de site en dagelijks ongeveer een uur bezig met updaten. Nieuws dat snel op de site moet, schrijft hij meestal zelf. Maar verder levert de hele redactie van 12 leden bijdragen.

Behalve nieuws (`300ste bezoeker Calandjournaal!', `Caland eindelijk Internet via de kabel!', `Mevrouw Broshuis bevalt van zoon!] ) bevat Calandjournaal rubrieken, zoals een horoscoop, recensies van culturele activiteiten, links naar andere sites en de Webspecial. Sietse: ,,Die special is iets nieuws. We willen elke twee maanden een thema uitwerken. Het eerste project wordt `buitenaards leven'. Dat is iets waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. We gaan informatie verzamelen, en links zoeken zoals het Seti-project en dat zetten we dan allemaal bij elkaar op de site. Het is eigenlijk een opdracht voor ANW. Maar voor alle vakken moet je werkstukken maken, dus iedereen kan zo'n special samenstellen.''

Calandjournaal on line bestaat sinds februari en heeft al ruim 300 bezoekers geteld. Daarover is Sietse best tevreden. ,,Twee keer heeft iemand uit Denemarken de site bezocht en een paar Amerikanen. Verder krijgen we veel mailtjes van leerlingen met commentaar op de site.'' Sietse heeft met frontpage 2000 geleerd hoe je websites moet maken en binnenkort gaan leden van de redactie naar een speciale schoolkrantendag van de Universiteit van Amsterdam. De UVA kiest elk jaar een `schoolkrant van het jaar' en stiekem hoopt Sietse dit jaar met Calandjournaal in de prijzen vallen. En die kans is groot want op de valreep weet hij te melden dat zijn schoolkrant in ieder geval genomineerd is. (calandjournaal.qfx.nu)

(Tekst Marlies Hagers; foto Maurice Boyer)