Piet Raymakers verkiest snelste route Sydney

Piet Raymakers was gisteren het stralende middelpunt in Den Bosch. Talloze Brabantse paardenliefhebbers hieven het glas op de vierde plaats die hun streekgenoot behaalde in het hoogtepunt van Indoor Brabant, de Grote Prijs voor springruiters. Vergeten was op slag de springfout van zijn paard Cher, waardoor Raymakers ondanks een snelle tijd de hoofdprijs aan zijn neus voorbij zag gaan.

Die ging naar Otto Becker. Met Dobel's Cento bleef de Duitser gisteren in een bekeken race foutloos in de barrage van de wereldbekerkwalificatie voor springruiters. Becker noteerde een tijd van 40,69 seconden en was daarmee ruim één seconde sneller dan de eveneens foutloze Zwitser Beat Mändli met Pozitano (41,97). Derde in de barrage van vijf combinaties werd de Duitse amazone Helena Weinberg met Silwa Little Gun (4 strafpunten/36,86), net voor Raymakers.

Met nog één kwalificatiewedstrijd voor de boeg, van 6 tot en met 9 april in het Zweedse Gothenburg, lijken Carry Huis in 't Veld, Jeroen Dubbeldam en Jos Lansink vrijwel zeker van deelname aan het `wereldkampioenschap springen in indoorpistes', zoals de finale van de strijd om de wereldbeker (WB) ook wel genoemd kan worden.

Hoewel hij gisteren net naast het erepodium belandde, was bij Raymakers van teleurstelling geen sprake. ,,Het was zwaar, hoog en lang'', vertelde de zilveren medaillewinnaar van Barcelona (1992) na afloop. ,,Maar zo is de weg naar Sydney ook en reken erop dat ik daar graag wil rijden. Ik heb in deze wedstrijd voor mijn eigen kop gereden en ben nergens afgeweken van wat ik tijdens het verkennen van het parcours besloten had. Zo kaarsrecht moet mijn route naar de Spelen ook zijn.''

Steun in dat streven kreeg Raymakers gisteren van bondscoach Johan Heins, die pas na de volgende WB-kwalificatiewedstrijd, over twee weken in Gothenburg, weet wie deel uitmaken van de equipe voor de finale in Las Vegas. ,,Dan pas kan ik de namen invullen bij de koers die ik nu al heb uitgezet. Die koers is gebaseerd op het principe de combinaties goed te laten springen en dan komen de resultaten vanzelf. Dat is dezelfde route die we vorig jaar hebben gevolgd, met als resultaat dat we de landenwedstrijdencyclus winnend afsloten.''

Naar eigen zeggen heeft Heins tien ruiters die in aanmerking komen om deel te nemen aan de Spelen in Sydney. Dat lijkt een op het eerste gezicht omvangrijke groep. ,,Ik zit dertig jaar in de paardensport, en we zijn wel vaker met zo'n grote groep van start gegaan'', meende Heins. ,,Keer op keer mochten we blij zijn dat we uiteindelijk een fitte equipe van vier paarden ter beschikking hadden. Dat zal nu niet anders zijn.''

Heins hoopt in juni bij het CHIO van Aken met dezelfde equipe van start te gaan als in Sydney. Ook de naam van Emile Hendrix staat in Heins' agenda. Met de merrie Finesse beschikt de Limburger over een sterke troef. Hendrix, gisteren ex aequo geëindigd op de zesde plaats, richt zijn vizier vooralsnog eerst op kwalificatie voor de WB-finale in Las Vegas en vervolgens pas op Sydney.

Hoewel vele ruiters deelname aan de Spelen als het hoogtepunt uit hun carrière beschouwen, gaat die stelregel niet op voor Hendrix. ,,Het nadeel van de OLympische Spelen is de enorme quarantaine-tijd: eerst drie weken in Nederland en dan nog eens drie in Australië. Als je met een medaille terugkomt, zijn al die inspanningen niet voor niets geweest. Maar word je vierde, dan sta je met lege handen.''

Het enige waar de Spelen in dat geval goed voor zijn, is de handel met Amerika, constateerde de springruiter annex paardenhandelaar. ,,Amerikanen vinden het schitterend om handel te doen met iemand die het doel heeft bereikt waarvan zij uitsluitend durven dromen.''

In tegenstelling tot Hendrix maakte Albert Voorn indruk in Den Bosch, dat dit jaar een recordaantal van 80.000 toeschouwers trok. Achter Raymakers eindigde de gevoelige Nederlander met Lando op de vijfde plaats. ,,Ik weet dat ik een topruiter ben en dat ik een toppaard ter beschikking heb'', zei hij.

Voorn had de allerlaatste mogelijkheid gegrepen om in Den Bosch te starten door zich via een rechtstreeks kwalificatieduel te plaatsen. Het opvallende optreden van Voorn ontging ook bondscoach Heins gisteren niet. ,,Deze combinatie heeft mogelijkheden en zal zeker een kans krijgen.''