`Oliequotum OPEC 7 pct hoger'

De organisatie van olieproducerende landen OPEC besluit waarschijnlijk vandaag de productie van ruwe olie te verhogen. Volgens de Koeweitse minister van Olie, Sheik Saud Nasser al-Sabah, zou de verhoging 1,7 miljoen vaten per dag bedragen, een toename met een kleine 7 procent. Libië en Algerije zouden dat te veel vinden.

Een verhoging met 1,7 miljoen vaten wordt in Europa en in de Verenigde Staten onvoldoende geacht om de huidige hoge prijzen naar beneden te krijgen. Volgens analisten zou de productie met 2 tot 3 miljoen vaten per dag omhoog moeten om een prijsdaling te bewerkstelligen. De tien OPEC-landen en Irak produceren nu 26 miljoen vaten per dag, goed voor 35 procent van de wereldolieproductie.

Begin deze maand noteerde de toonaangevende oliesoort Brent nog bijna 33 dollar per vat. Een jaar eerder, voordat OPEC tot drastische beperking van de olieproductie besloot, lag de prijs tweederde lager. In de aanloop naar de OPEC-bijeenkomst is de prijs van Brent gezakt tot zo'n 26 dollar per vat.

Volgens analist Gijs van Dam van zakenbank Salomon Smith Barney is een productieverhoging met 1,7 miljoen vaten net voldoende om aan de huidige vraag tegemoet te komen en niet om de geslonken voorraden aan te vullen. Volgens hem rekenen de VS op een verhoging van het OPEC-quotum met 1,2 miljoen vaten, waarbij de circa 1 miljoen vaten die nu al boven het huidige quotum worden geproduceerd intact blijven. Volgens Van Dam ziet het er echter naar uit dat de OPEC een keiharde grens stelt van 1,7 miljoen vaten extra.

Hij verwacht dat de prijzen van ruwe olie, en daarmee ook de brandstofprijzen, verder stijgen. De Amerikaanse minister van Energie, Bill Richardson, bezocht onlangs acht OPEC-landen in de hoop hen over te halen tot het instellen van hogere productiequota.