Muziek zonder gordijnen

Niets is zo gemakkelijk te controleren als de geluidskwaliteit van Super Audio. De testopstelling is standaard ingebouwd in de Super-Audiospeler, die beide cd-soorten aankan en met de afstandsbediening is over te schakelen van Super Audio naar traditioneel cd. Bij de eerste, kostbare Sony-apparaten duurde het zeker nog een halve minuut. De nieuwste en veel goedkopere speler schakelt bij het terugzetten van het zelfde stukje muziek op het dubbel-laagse schijfje veel sneller over van de ene naar de andere laser-aftaster.

Bij gebruik van kwalitatief ruim voldoende versterker, luidsprekers en kabels is voor serieuze muziekliefhebbers bij oplettend luisteren het verschil goed waarneembaar, het opvallendst bij muziek in kleine bezetting. De afzonderlijke instrumenten hebben dankzij de extra hoeveelheid op zichzelf onhoorbare boventonen een specifieker en gedetailleerder timbre. Het geluid is `warmer', wat al gauw `natuurlijker' heet. De instrumenten hebben een duidelijker eigen karakter en een grotere persoonlijkheid. Opvallend bij sommige opnamen is ook de grotere dieptewerking, een extra soort `stereo' in de luisterrichting, die haaks staat op het links-rechts tussen de geluidsboxen. Zo lijkt het alsof er een gordijn voor de muziek wordt weggeschoven. Na de cd met zijn veel grotere handelbaarheid ten opzichte van vinylplaten, is Super Audio geen revolutie, maar zeker wel een evolutie.

    • Kasper Jansen