Minister over Oostenrijk voorzichtiger

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, zal zich in de toekomst ,,een beetje voorzichtiger'' opstellen tegenover Oostenrijk.

Michel reageerde hiermee dit weekeinde in het Vlaamse tv-journaal op kritiek van de Vlaamse minister-president Patrick Dewael. In een brief had de liberaal Dewael kritiek op de weigering van Michel tijdens de Europese top in Lissabon met de Oostenrijkse kanselier Schüssel op de groepsfoto te gaan. Volgens Dewael is zo'n opstelling ,,contra-productief'', omdat de extreem-rechtse politicus Jörg Haider en zijn partij FPÖ erdoor kan worden versterkt.

Michel zei begrip te hebben voor de ,,andere gevoeligheden'' in Vlaanderen: ,,Ik zal er rekening mee houden.'' De uit Wallonië afkomstige liberale bewindsman had eerder opgeroepen niet meer in Oostenrijk te gaan skiën. In Vlaanderen leidde die uitspraak tot afwijzende reacties, omdat Michel het Vlaams Blok in de kaart zou spelen. Volgens een vanmorgen gepubliceerde peiling van de krant La Libre Belgique zou de aanhang van het Blok overigens iets teruglopen. Michel zei in het VRT-journaal dat hij voortaan ,,onderscheid zal maken tussen het Oostenrijkse volk en de regering''. Ook trok hij zijn bezwaar tegen vakanties naar Oostenrijk in. ,,Ga heen waar u wil'', zei hij. Michel zei ook dat hij in de toekomst ,,waarschijnlijk wel'' met Oostenrijkse bewindslieden op de foto zal gaan.

Dewael had aangegeven aanwijzingen van de Vlaamse handelsvertegenwoordiger in Wenen te hebben dat de houding van sommige Belgische ministers negatief werkt bij de Oostenrijkse bevolking. Volgens Dewael moet het bij de afgekondigde politieke boycot van Oostenrijk door de 14 EU-partners blijven. De Belgische premier Guy Verhofstadt prees op de Vlaamse tv de gewijzigde houding van Michel als een ,,groots'' gebaar. Volgens Verhofstadt spreekt Michel wel eens ,,vanuit zijn buik''. Volgens het Oostenrijkse statistiek bureau boekten Belgen vorige maand 61 procent minder overnachtingen in Oostenrijk dan in dezelfde maand vorig jaar.