Massale rel bij begrafenis in New York

De begrafenis van de 26-jarige Haïtiaan Patrick Dorismond is zaterdag in New York uitgelopen op een massale rel. De politie hield 27 mensen aan, 23 agenten belandden met botbreuken en snijwonden in het ziekenhuis.

De beveiligingsagent Patrick Dorismond werd op 16 maart gedood voor een bar in Brooklyn. Een undercover-agent trachtte Dorismond uit te lokken marihuana te verkopen. Dorismond ging de agent woedend te lijf. In de worsteling die volgde ging een pistool af.

Dorismond is de vierde ongewapende zwarte man binnen dertien maanden die door de Newyorkse politie is gedood. Vorige maand sprak een rechtbank in Albany, New York, vier blanke agenten vrij die 41 kogels hadden afgevuurd op de Afrikaan Amadou Diallo.

De begrafenis van Dorismond liep zaterdagmiddag al uit de hand bij de kerk waar de mis werd gelezen. De naar schatting vijfduizend bezoekers wierpen de dranghekken omver en joegen de politie op de vlucht. Vervolgens rukten ze de Amerikaanse vlag van de lijkbaar, scheurden hem in stukken en staken hem in brand. Na een relatief rustige processie sloeg de vlam opnieuw in de pan. De oproerpolitie werd met flessen bekogeld vanaf brandtrappen. De woede richtte zich tegen burgermeester Rudolph Giuliani. `Vermoord één van mijn kinderen, en ik vermoord er vijf van jou', stond op een spandoek. Een betoger rapte: ,,Giuliani, ik schiet je verrot, hak je met mijn kettingszaag in stukken en voed je aan mijn hond.''

De heftige reacties hebben alles te maken met het optreden van Giuliani. Die reageerde op de dood van Dorismond door diens criminele jeugd-dossier openbaar te maken, dat geacht wordt vertrouwelijk te zijn. Dorismond bleek vroeger te zijn gearresteerd voor geweldpleging en diefstal. Zaterdag meldde Giuliani dat Dorismond begin deze maand zijn vriendin in het gezicht had geslagen. Hij dankte zijn dood aan zijn eigen temperament, zo was de suggestie.

Burgemeester Giuliani wordt vereenzelvigd met het `zero tolerance'-beleid van de Newyorkse politie. Hij kan bogen op een snelle daling van de misdaad - 55 procent in zes jaar - , maar critici verwijten hem dat dit gepaard gaat met stelselmatig geweld tegen zwarten. Giuliani gooit olie op het vuur door het alleen op te nemen voor zijn politie.

De schietincidenten spelen een steeds grotere rol in de strijd om de tweede Senaatszetel van New York tussen de Republikein Giuliani en de Democraat Hillary Clinton. Giuliani, die onder zwarten toch geen stemmen heeft te winnen, tracht door polarisatie de joodse en blanke kiezers naar zijn hand te zetten. Clinton blijft mild in haar kritiek: de zwarte stemmen heeft ze al, het blanke electoraat wil ze niet van zich vervreemden.

Volgens peilingen zijn Guiliani en Clinton in een nek-aan-nek race verwikkeld. Maar Giuliani's optreden op de zaak-Dorismond en zijn al te triomfantelijke toon na de vrijspraak van de agenten in de zaak-Diallo, lijken hem geen goed te doen. Volgens een nieuwe peiling van The New York Daily News meent 72 procent van de Newyorkers dat het politiegeweld uit de hand loopt; 61 procent wil de politie onder federale curatele. (AP, Reuters)