Lomans zegt af voor toptoernooi

Hockeyinternational Bram Lomans mist het toernooi om de Champions Trophy, van 26 mei tot en met 4 juni in Amstelveen. In overleg met sportarts Peter Verstappen, clubcoach Sonja Thomann en bondscoach Maurits Hendriks heeft de 24-jarige strafcornerspecialist besloten om over vier weken een operatie aan zijn gekwetste linkerpols te ondergaan. Het herstel vergt maximaal tien weken.

Behalve het toernooi tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld mist de verdediger mogelijk ook de ontknoping van de strijd om het Nederlands kampioenschap. Lomans' club HGC is momenteel met Oranje Zwart verwikkeld in een strijd om de vierde plaats, die aan het einde van de reguliere competitie recht geeft op deelname aan de play-offs.

Mocht HGC de finale bereiken, kijkt Lomans vanaf de zijlijn toe. ,,Dat moet dan maar. De Spelen hebben prioriteit'', aldus Lomans. Als alternatieven voor de sleeppush van Lomans heeft bondscoach Hendriks twee alternatieven achter de hand, Remco van Wijk (Bloemendaal) en neo-international Taeke Taekema (HCKZ).

Zaterdag was Lomans nog wel van de partij in het duel tegen HCKZ, dat HGC met 2-1 verloor. Oranje Zwart maakte dankbaar gebruik van de uitglijder van de ploeg uit Wassenaar. Een dag na de 5-4 zege op HDM wonnen de Brabanders gisteren met 3-2 van streekgenoot MEP. Door de dubbele overwinning bracht vice-landskampioen Oranje Zwart de achterstand op HGC terug tot vier punten. Beide clubs spelen zondag tegen elkaar. Oranje Zwart heeft één duel minder gespeeld.

De zege op degradatiekandidaat MEP kwam als een verrassing. Het duel werd op 19 december na 55 minuten afgebroken wegens hevige sneeuwval, bij destand van 2-1 in het voordeel van MEP. In Boxtel maakte Oranje Zwart gisteren de achterstand in de resterende vijftien minuten ongedaan door treffers van strafcornerspecialist Wibo Wijzenbeek en spits Piet-Hein Geeris, 2-3.

Koploper Bloemendaal, al zeker van de play-offs, won zaterdag met 5-2 van Hurley, een dag later werd hekkensluiter Tilburg met 5-1 opzij gezet. Achtervolger Amsterdam leed gisteren op eigen veld een pijnlijke nederlaag tegen HCKZ, 1-3.