Koeman schreeuwt Vitesse naar winst

In het duel tussen de realistische provincieclub en de ambitieuze provincieclub maakte de eerste zaterdagavond veel meer aanspraak op de overwinning. In het uitverkochte Gelredome, waar de afgetreden en in Nederland teruggekeerde voorzitter Aalbers nergens te bezichtigen viel, was Vitesse veruit de mindere van Heerenveen. Maar het aanvankelijk flitsende combinatievoetbal resulteerde in een 3-1 nederlaag voor de bezoekende ploeg. Daarmee bleef Vitesse in de race voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi en verloor Heerenveen kostbare punten met het oog op de Champions League.

De verschillen tussen beide provincieclubs waren binnen en buiten de lijnen zichtbaar. Terwijl de getalenteerde spelers van Heerenveen nonchalant te werk gingen, streden de vechtlustige voetballers van Vitesse voor hun laatste kans in de competitie. Bij een nederlaag of een gelijkspel waren de Arnhemmers aangewezen op het nationale bekertoernooi, waarin ze volgende maand tegen Roda JC om een finaleplaats strijden.

Koeman stond druk gebarend aan de kant. De trainer van Vitesse schreeuwde zijn spelers naar een hoger niveau. Hij ageerde tegen de assistent-scheidsrechter over de beslissingen van de scheidsrechter. Koeman kent de beperkingen van zijn elftal en begreep dat agressie het laatste redmiddel was. Zonder de geschorste Van Hooijdonk was Vitesse aangewezen op opportunistisch voetbal.

Koeman erkende na afloop dat de overwinning gelukkig tot stand was gekomen. Hij bekritiseerde het onrustige spel van Vitesse dat in eigen stadion weer voortvarend te werk ging. Het thuisvoordeel is ook dit seizoen erg groot; met of zonder gesloten dak, met of zonder voorzitter Aalbers. Op vreemde bodem zijn de goedbetaalde spelers van Vitesse minder bereid de mouwen op te stropen. Alleen in de uitwedstrijden tegen PSV was geen sprake van lamlendigheid.

Foppe de Haan zat in de eerste helft goedkeurend op zijn stoel naar het aanvalsspel van Heerenveen te kijken. Met het vijftal Lurling, Jensen, Popovic, Talan en Nurmela beschikt de Friese trainer over prachtige (schaduw)spitsen. Met ragfijne combinaties toonde Heerenveen zich voor de pauze superieur aan Vitesse. Maar het offensief werd teniet gedaan door een gebrek aan doelgerichtheid. De slaloms en hakballen stierven weer eens in schoonheid bij Heerenveen.

Volgens De Haan is het gemis van de langdurig geblesseerde Dennis de Nooijer vooral op het scorebord waarneembaar. De Zeeuwse midvoor heeft minder techniek dan zijn vervangers, maar hij schiet uit alle standen en is een gevaar voor elke voorstopper. De Haan sprak na afloop met weemoed over het afzonderlijke vertrek van een koningskoppel. Met Tomasson (Feyenoord) en Van Nistelrooij (PSV) nog in de gelederen zou Heerenveen volgens zijn coach een serieuze kampioenskandidaat zijn geweest. Het is de tragiek van een provincieclub die bijna elk seizoen zijn beste spelers ziet vertrekken.

De Haan wordt een succestrainer genoemd, omdat hij elke jaargang weer een aardig collectief weet te smeden van een buitenlands allegaartje. Maar Us Foppe heeft moeite om killers te kweken. Zij spelen zoals zijn karakterstructuur in elkaar steekt: open en zachtaardig. De Haan wilde zaterdagavond niet vooruitlopen op een mogelijke plaatsing voor de Champons League. Daarin schuilt de charme én de tragiek van Heerenveen. Iets meer blufpoker zou op zijn plaats zijn.

Vergeleken met de flegmatieke pupillen van De Haan vormden de vechtjassen van Vitesse een schril contrast. Bij Koeman is geen plaats voor half werk. Daarom paste hij zo goed bij de ambities van de club die inmiddels zijn achterhaald door een schuld van zestig miljoen. De vraag is of Koeman ook past bij een club die de komende tijd flink moet gaan saneren. Voorlopig moet hij vertrouwen op een wisselvallig elftal dat de nationale subtop niet snel zal ontstijgen.

    • Jaap Bloembergen