JO VINCENT

De sopraan Jo Vincent (1898-1989) verdient zeker haar plaats in de serie `Legendary Voices'. Haar carrière maakte Vincent in het tijdvak 1920-1953 dankzij een zilveren stem, een bezielde voordracht en een hartelijke persoonlijkheid tot Neêrlands geliefdste zangeres. Jo Vincent was vrijwel synoniem met de Matthäus Passion (waarin ze meer dan 500 keer optrad), met oratoria, met liedkunst (ze gaf talloze recitals), met symfonisch concertrepertoire (bij het Concertgebouworkest en in het buitenland) en met het geestelijke lied (de naïef-gelovige zangeres reisde met haar Jo Vincent Kwartet het hele land af).

De twee nu uitgebrachte cd's besteden alleen aan het laatste genre geen aandacht. Vincent is met pianobegeleiding van Felix de Nobel te horen in 21 liederen van tien componisten. Ze worden hier gezongen met een ouderwetse combinatie van nobele verhevenheid, invoelingsvermogen en uitbeeldingskracht.

Verder klinkt Vincent in Bachs Matthäus Passion, in Ihr habt nun Traurigkeit uit Brahms' Ein deutsches Requiem en in Das himmlische Leben uit Mahlers Vierde symfonie – de drie laatste opnamen met het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg uit de jaren 1939 en 1940.

De zes delen uit de Matthäus Passion (drie aria's, twee recitatieven en So ist mein Jesus nun gefangen – Sind Blitze, sind Donner, voor het eerst zó samengebracht) vormen Jo Vincents mini-Matthäus van een klein half uur.

Het cd-boekje bevat enkele passages uit Vincents autobiografie Zingend door het leven.

Jo Vincent: Philips 464 522-2 (2 cd)

    • Kasper Jansen