Ivanov en Museeuw zegevieren in België

De Nederlandse wielerploegen hebben in het weekeinde hun stempel gedrukt op twee semi-klassiekers in België. In de E3-prijs Harelbeke zette Sergei Ivanov zaterdag met zijn zege de kroon op knap ploegenspel van Farm Frites. De Raboploeg was gisteren zeer actief in de Brabantse Pijl, maar kreeg geen beloning voor de inzet. De Deense Raborenner Rolf Sörensen werd in de kopgroep afgetroefd door de Belg Johan Museeuw.

Farm Frites, de ploeg van Teun van Vliet, was oppermachtig in Harelbeke. De Nederlandse formatie veroverde met Geert van Bondt ook nog de tweede plaats. De Belg versloeg in de sprint zijn mede-achtervolger en landgenoot Chris Peers, van Cofidis. Max van Heeswijk was met de tiende plaats de beste Nederlander.

Voor Johan Museeuw hebben de semi-klassiekers in België geen geheimen meer. De koersen in Harelbeke en Beersel beschouwde hij vooral als trainingswedstrijden voor de Ronde van Vlaanderen, volgende week zondag. ,,De afgelopen dagen heb ik last gehad van een verkoudheid. Ik heb eigenlijk gekoerst om warm te blijven.'' De renner van Mapei reageerde veertig kilometer voor de finish op een aanval van zijn landgenoot Nico Mattan. Ook Sörensen sprong mee. De drie namen een voorsprong van ruim anderhalve minuut op een achtervolgende groep met Maarten den Bakker, Marc Lotz en Michael Boogerd. De start van Boogerd was twijfelachtig na een val in de tijdrit van de Catalaanse Week. Ondanks een gekneusde schouder wilde hij het toch proberen en was de beste Nederlander met een achtste plaats. Boogerd: ,,Woensdag ga ik het parkoers van de Ronde van Vlaanderen verkennen, daarna zal ik beslissen of ik daar start.''

In het Criterium International zette Abraham Olano de zegereeks van ONCE in de etappekoersen voort. De Spanjaard nam met de tweede plaats in de afsluitende tijdrit, achter de Fransman Laurent Brochard, de leidende positie over van de Italiaan Leonardo Piepoli, gisteren winnaar van de tweede etappe. Olano won eerder dit seizoen de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Valencia. Zijn ploeggenoot Laurent Jalabert zegevierde in de Ronde van Middellandse Zee en de Catalaanse week.

De Italiaan Paolo Bettini schreef de Internationale Wielerweek op zijn naam. (ANP)