Internationaal

LONDEN

Een koersstijging met 4 procent van telecomconcern British Telecom bezorgde de beurs in Londen vanmorgen een ferme impuls. Niettemin stond de FTSE-index rondom het middaguur 45 punten lager op 6.693 punten.

Het goede optreden van het aandeel BT was te danken aan een artikel in de Financial Times vanmorgen over de buitenlandse strategie van het concern. ,,Er stond niets nieuws in over de cijfers. Maar als je kijkt naar de waardering van het aandeel BT, dan is het vrij aantrekkelijk in vergelijking met andere maatschappijen voor vaste telefonie, zoals Deutsche Telekom'', zei een analist van zakenbank Warburg vanmorgen. Warburg heeft een koopadvies afgegeven voor BT.

De oliemaatschappijen Shell en BP Amoco hadden het moeilijk en daalden in het spoor van de prijs voor ruwe olie. De olieprijzen reageerden op de bijeenkomst van de OPEC vandaag, die waarschijnlijk zal besluiten tot verhoging van de olieproductie. British Gas steeg ruim 7 procent door het bericht dat Shell een bod voorbereidt.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt waren de autofabrikanten DaimlerChrysler en Volkswagen de grote winnaars dankzij hun verbintenissen met buitenlandse partijen. DaimlerChrysler steeg ruim anderhalve procent, nadat de aankoop van het belang van 34 procent in Mitsubishi officieel was geworden. VW ging ruim 3,5 procent omhoog na de melding dat het 18,7 procent van het aandelenkapitaal en 34 procent van de zeggenschap in de Zweedse vrachtwagenfabriek Scania heeft verworven. Daimler en VW waren ook de meest verhandelde aandelen op de beurs, die schommelde tussen een klein verlies en een kleine winst. Een negatieve impuls kwam van Deutsche Telekom, dat een half procent daalde vooruitlopend op een persconferentie vanmiddag. Naar verwachting zou Deutsche de overname van Debis Systeemhaus van Daimler bekendmaken. De DAX-index stond rondom het middaguur 51 punten lager op 7.881 punten.

PARIJS

De beurs van Parijs deed het vanmorgen beter dan andere beurzen in Europa, vooral dankzij het sterke optreden van Nieuwe-Economieaandelen als Equant, Lagardere en Canal Plus. De CAC-40-index stond rondom het middaguur punten 46 hoger op 6.410 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen in Japan zijn de nieuwe week goed begonnen. De Nikkei-index sloot vandaag met een winst van 323 punten op 20.281, wat een stijging van 1,62 procent inhoudt. Daarmee belandde de toonaangevende graadmeter op het hoogste punt sinds 31 juli 1997. Veel gevraagd waren de stukken van Mitsubishi Heavy Industries. Het aandeel klom ruim 9 procent.