Data zonder draadjes

De snelste – en vaak enige – verbinding tussen twee apparaten loopt via een draad. Soms een forse kabel, soms een nietig draadje. Maar altijd iets dat in de weg ligt en lelijk hangt te zijn. De snoerloze huiskamer is nog toekomst. In de oorlog tegen de kluwens met kabels worden slechts kleine slagen gewonnen. Draadloze hoofdtelefoons, klokken en bewegingsmelders op batterijen, afstandsbediening voor audio en video en draadloze babyfoons en telefoons zijn de meest voorkomende draadloze gebruiksvoorwerpen.

Met de komst van de nieuwe `Blue Tooth'-radiochip, genoemd naar de Deense koning Blauwtand, die in de tiende eeuw zijn land verenigde, moeten allerlei soorten consumentenelektronica draadloos gaan communiceren. Voorlopig moeten we het nog doen zonder deze vinding van de Nederlander Jaap Haartsen (in dienst van Ericsson) en werken we kabels en snoeren weg achter plinten of leidingen in de muur. En als we dan alle kamers in huis hebben voorzien van telefoon, radio en tv staat ISDN (Integrated Service Digital Network) voor de deur. Alweer nieuwe kabels.

PTT Telecom zorgt met de introductie van het nieuwe Airvox 100-systeem voor enige verlichting. Met dit systeem kan niet alleen draadloos worden getelefoneerd, maar ook het dataverkeer van pc of laptop verloopt zonder bekabeling. Draadloos telefoneren via ISDN was al langer mogelijk, nieuw is dat door middel van een steekkaart in pc of laptop deze apparaten nu op elke plek in huis of kantoor kunnen communiceren.

Bij het systeem kunnen zes telefoons en zes pc's (of laptops) worden aangemeld. Draadloos ISDN voor spraak en data is in Duitsland al langer in gebruik. KPN introduceert dit systeem van de Duitse leverancier Dosch & Amand nu in Nederland.

De Airvox bestaat uit een basisstation met de bescheiden afmetingen van een opengeslagen boek, dat op een centrale plaats in het huis kan worden geplaatst. De futuristische oplichtende antennebeugels maken het een boeiend, vragen opwerpend voorwerp aan de muur. Het station wordt aan het lichtnet gekoppeld en uiteraard aan de ISDN-aansluiting. Vanaf het basisstation verloopt alles nu draadloos. Pc's en laptops worden verbonden door middel van respectievelijk een ISA (Industry Standard Architecture) en PCMCIA-steekkaart (Personal Computer Memory Card International Association). Hetzelfde futuristische antennebeugeltje van het basisstation steekt uit het insteekkaartje bij de laptop en ook de pc-kaart is via een oplichtende antenne verbonden met het basisstation. Draadloze telefoons die voldoen aan de GAP-standaard (Generic Access Profile) kunnen bij het basisstation worden aangemeld.

De Airvox is in staat om spraak en data met ISDN-kwaliteit draadloos over te dragen door toepassing van de DECT-technologie (Digital Enhanced Cordless Telecommunication). Deze technologie biedt een hoge overdrachtskwaliteit en betere bescherming tegen afluisteren. Naast de standaard GAP voor de telefoon wordt MMAP (MultiMedia Access Profile) gebruikt als standaard voor communicatie tussen pc's en basisstation.

De telefoon – KPN adviseert een Chicago-handset uit eigen stal – wordt probleemloos bij het basisstation aangemeld. Vanaf dat moment kan gebruik worden gemaakt van de geavanceerde mogelijkheden die dit soort telefoons bieden. De uitstekende geluidskwaliteit maakt handenvrije toepassing acceptabel. Dat geldt ook voor de babyfoonfunctie met twee handsets binnen het bereik (30 tot 50 meter binnen, enkele honderden meters buiten).

Pc en notebook (Windows 95/98) worden bij het basisstation aangemeld, nadat de meegeleverde software is geïnstalleerd. Dat zal over het algemeen betrekkelijk moeiteloos verlopen, behalve wanneer op de computer een andere ISDN-adapter heeft gedraaid. De CAPI-drivers (Common Application Programming Interface) moeten worden verwijderd en als dat niet automatisch bij het verwijderen van de oude software gebeurt kunnen deze voor problemen zorgen. De steekkaart voor het notebook is van het type PCMCIA-3 (`dubbeldik creditcard modem') en gebruikt dus twee `slots' van het type 2. Dat betekent dat andere steekkaarten niet tezamen met de Airvox kunnen worden gebruikt.

Eenmaal aangemeld kunnen beide kanalen van ISDN-2 worden gebruikt, zowel op één pc (264 kilobits = 128 kilobits), als in combinaties tussen pc, notebook en telefoon. De notebook kan tijdens de communicatie worden verplaatst: van werkkamer naar keuken of kinderkamer, maar ook de tuin in. De pc kan praktisch overal in huis een plaatsje vinden, alleen een stopcontact is nog wel nodig.

De Airvox wordt geleverd met uitstekende handleidingen. Extra software voor communicatie (onder meer faxen verzenden) van RVS-COM is onderdeel van het pakket. Toepassing van de steekkaart in een notebook levert meestal een hinderlijke brom op omdat de massakabels vaak niet goed zijn afgeschermd. KPN levert binnenkort een `jammer' (klein metalen stripje dat beter aarde maakt), door leverancier Dosch & Amand wat minder scrupuleus `noise-killer' genoemd.

De Airvox wordt geleverd door Primafoon en Business Center voor ƒ549,90. De steekkaartjes voor notebook en pc kosten ƒ339,60. Chicago-handset: ƒ253,62 (ex. btw).

Informatie op Internet: www.bconline.nl; www.dosch-amand.com; www.dect.ch.