D66 maakt Kok verwijt zaak-Peper

D66-fractieleider De Graaf verwijt premier Kok en PvdA-fractieleider Melkert dat zij oud-minister Peper te lang in bescherming hebben genomen.

Op een congres van zijn partij in Amersfoort noemde De Graaf het zaterdag ,,echt teleurstellend dat de leiding van de PvdA niet resoluut afstand heeft genomen'' van de wijze waarop Peper in Rotterdam als burgemeester heeft geopereerd. De Graaf noemde het ,,beschamend'' dat ,,een bestuurder van dit formaat'' zijn privé-belangen vermengde met het openbaar belang en publieke verantwoording ondergeschikt maakte aan het resultaat. Het rapport van de gemeentelijke onderzoekscommissie typeerde hij als ,,een teken van de staat van het stadsbestuur''. De Graaf: ,,Langjarige macht die op den duur een oefening in arrogantie werd.''

Vice-premier Jorritsma vindt dat De Graaf premier Kok ten onrechte oproept om afstand te nemen van de gedragingen van de voormalige burgemeester van Rotterdam. Volgens de minister van Economische Zaken is het onderzoek van de gemeentelijke commissie een Rotterdamse aangelegenheid en moet de nationale politiek daar buiten blijven, zei ze gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Na de vergadering van de ministerraad van afgelopen vrijdag weigerde Jorritsma zich in haar rol van vervanger van premier Kok ook al uit te spreken over de gedragingen van Peper.

De Rotterdamse onderzoekscommissie heeft volgens de Groningse hoogleraar staatsrecht Elzinga een ,,evenwichtig'' rapport geschreven over het declaratiegedrag van voormalig burgemeester Peper en een reeks Rotterdamse wethouders. Volgens Elzinga verdient de commissie ,,een groot compliment'' omdat ze zich ,,zorgvuldig'' heeft gehouden aan haar opdracht om feiten op te sporen en die te ordenen, en omdat ze terughoudend is met conclusies.

Oud-burgemeester Peper houdt vol dat hij geen onrechtmatige uitgaven heeft gedaan en ziet geen enkele reden om geld terug te storten in de gemeentekas, zoals de gemeenteraad afgelopen donderdag uitsprak. Peper verwacht dat het onderzoek van het openbaar ministerie zal uitwijzen dat hem niets te verwijten valt'', zei hij na terugkeer van een vakantie in Noorwegen bij RTL4. Peper zag in kritiek van burgemeester Opstelten van Rotterdam op zijn gedrag een verder bewijs dat ,,er geen sprake is van een objectief onderzoek''.

D66-CONGRES pagina 6