Cricket in Nederland gekleurd

Zelfs in het cricket worden stokoude tradities doorbroken. De Koninklijke Nederlandse Cricketbond (KNCB) besloot zaterdag op zijn ledenvergadering gekleurde kleding toe te staan in de competitie in plaats van het vertrouwde wit. Nederland volgt daarmee de lijn van het internationale ééndaagse cricket. Zo wordt onder meer het WK in gekleurde pakken gespeeld. KNCB-voorzitter René van Ierschot: ,,Tijdens het laatste WK werd de wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Kenia in Nederland gespeeld. Daar kwamen mensen die niet eerder bij cricket waren geweest. Aan hun reacties merkten we dat gekleurde kleding op prijs werd gesteld. `Hé, eindelijk kunnen we zien wie tegen wie speelt.' Het is allemaal wat dynamischer.''

Is dit een afscheid van het wit?

Van Ierschot: ,,Nee, je mag gewoon in het wit blijven spelen. Wit is ook een kleur en zeker geen lelijke. Speelt Real Madrid niet in het wit? Maar wit is eigenlijk voor cricket in Nederland niet functioneel. Wit is ooit gekozen omdat die kleur het beste afstoot als je de hele dag in de brandende zon staat te spelen.''

Verwacht u dat er in de hoofdklasse veel ploegen gekleurd gaan spelen?

,,Zo ver ik weet zal alleen Excelsior in het wit blijven spelen. Die club heeft blijkbaar geen sponsor gevonden om nieuwe kleding aan te schaffen. De rest wil in elk geval iets gekleurds doen. UD gaat bijvoorbeeld met een rood-zwarte bies op het shirt spelen. Omdat we in onze competitie met een rode bal spelen, zijn er wel beperkingen in de kleuren die kunnen worden gekozen. Geen donkerrood, geen donkerpaars, geen donkerblauw, geen zwart.''

Wat zijn de mooiste pakken die u in het cricket heeft gezien?

,,Ik hou erg van geel en groen en vind daarom de pakken van Australië en Zuid-Afrika mooi. Ook het blauw van de Engelsen ziet er fraai uit. En vergeet onze eigen oranje pakken niet. Daar heeft de nationale ploeg vorig jaar in Zuid-Afrika in gespeeld. Vooral bij kunstlicht komen die pakken prachtig uit. Dat is zo verdomd mooi. Dan ben je echt trots dat je uit Nederland komt.''