Clinton berispt Pakistan

President Clinton heeft zaterdag in Islamabad gezegd dat de Pakistaanse militaire regering een radicale ommezwaai zal moeten maken om niet ,,nog verder geïsoleerd'' te raken. Voor de Pakistaanse staatstelevisie riep Clinton de legerautoriteiten op de democratie te herstellen, het nucleaire programma stop te zetten, te streven naar een vreedzame oplossing voor de kwestie-Kashmir met buurland India en ,,respect'' te tonen voor de bestandslijn, de grens tussen India en Pakistan in Kashmir. Ook moet Pakistan stoppen met de steun aan islamitische terreurgroeperingen.

,,Het antwoord op een gebrekkige democratie is niet het beëindigen van de democratie, maar het verbeteren ervan'', zei Clinton in zijn twintig minuten durende toespraak. Hij zei ook dat gewelddadigheden in Kashmir ,,nooit'' tot een oplossing zullen leiden in het conflict tussen India en Pakistan. In een verwijzing naar de moord op tientallen sikhs in het Indiase deel van Kashmir, een week geleden, zei Clinton dat ,,geen enkel systeem of geloof ooit de moord op onschuldige burgers kan rechtvaardigen''. Ook keerde hij zich tegen pogingen tot het wijzigen van de grens in Kashmir. ,,Dit tijdperk beloont niet degenen die uit alle macht proberen nieuwe grenzen te trekken met bloed'', aldus Clinton, waarmee hij kennelijk doelde op de invasie van honderden door Pakistan gesteunde militanten in het noorden van Indiaas Kashmir, een jaar geleden.

Opmerkelijk was dat Clinton de Pakistaanse legerleiding opriep de ,,voorwaarden te creëren'' voor vredesbesprekingen met India over Kashmir. Hij gebruikte daarmee de formulering waarvan de Indiase regering zich de afgelopen maanden heeft bediend. De Pakistaanse autoriteiten, zo vinden New Delhi en Washington, laten zich in met een aantal van de vele islamitische terreurgroeperingen die actief zijn in het Indiase deel van Kashmir, en die veelal hun basis hebben in Pakistan.