Boze Mulisch weg als VPRO-lid

Schrijver Harry Mulisch heeft zijn lidmaatschap van de VPRO opgezegd uit woede over de uitzending van het programma Waskracht! van vorige week dinsdag. Daarin liep programmamaker Rob Muntz verkleed als Adolf Hitler rond in Oostenrijk, de Hitlergroet makend en zwaaiend met een fles Zyklon B. Onder meer was te zien hoe een groep orthodoxe joden voor de VPRO-ploeg op de vlucht slaat.

Mulisch zei dat vrijdag op een literaire manifestatie in Tegelen. Hij heeft de VPRO met spijt de rug toe gekeerd. ,,Ik ben veertig jaar lid geweest en ik heb verschillende malen aan programma's meegewerkt. Maar het als Hitler verkleed op de vlucht jagen van joden is onaanvaardbaar. Die mensen waren banger voor de programmamaker dan ze voor Haider zijn. En terecht.''

Ook veel medewerkers van de omroep zelf hebben zich tegen de uitzending gekeerd en de hoofdredacteur televisie van de VPRO, Hans Maarten van den Brink, heeft gezegd dat Waskracht! nooit in die vorm uitgezonden had mogen worden. Voor Mulisch is dat onvoldoende. Hij vindt dat de VPRO de makers van het programma de deur had moeten wijzen. ,,Excuses zijn praatjes. Men is overgegaan tot de orde van de dag. Dat heeft me teleurgesteld. Als zoiets bij één van de commerciële omroepen gebeurt, heb ik er niets mee te maken. Nu voel ik me als een vader: niet boos, maar wel verdrietig. Ik vind het niet de taak van een omroep om allerlei grenzen te doorbreken. Er zijn tegenwoordig juist te weinig taboes.'' De VPRO kon vanmorgen niet zeggen hoeveel leden hebben opgezegd.