Bijscholingscursus

In de trein in de door de praktijk ingestelde derde klasse - de tweede klas rookcoupé. Vier Surinaamse jongens laten hardop weten wat ze van Nederland vinden. Teringzooi. Kankerkloteland. En die Nederlanders zijn de grootste kankerlijers – die branca's stinken, omdat ze de hele dag aardappelen vreten. Nu worden de Nederlandse vrouwen behandeld. Dat zijn allemaal hoeren. En ja hoor – ook zij stinken. Dan komt de conducteur binnen met een monter goedenavond. Hij merkt iets van het ongemak dat om het groepje hangt. De trein gaat toevallig richting uitwedstrijd van Feyenoord. De conducteur weet wat hem te doen staat. ,,Nou, mooi dat Feyenoord kampioen werd, vorig seizoen'', begint hij, ,,maar of dat dit jaar gaat lukken...'' Hij zegt op wie hij zijn kaarten gezet heeft. PSV. Niks mis met Feyenoord, maar PSV is zijn club.

Hij krijgt geen lachje terug. Hij komt van de verkeerde bijscholingscursus.

    • Frans van der Helm