Betoging Minsk uiteengeslagen

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de politie zaterdag een demonstratie tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko met harde hand uiteengeslagen. Honderden demonstranten en een aantal journalisten en internationale waarnemers werden gearresteerd.

Naar schatting vijfduizend betogers wilden met de demonstratie enerzijds de uitroeping van de eerste Wit-Russische republiek in 1918 herdenken en anderzijds protesteren tegen het autoritaire bewind van Loekasjenko.

Gehelmde politiemannen en troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken wachtten de demonstranten op en grepen in toen ze zich niet uit het centrum wilden verwijderen. Demonstranten werden met knuppels neergeslagen en met tientallen tegenlijk ingerekend en afgevoerd. In totaal werden volgens de oppositie vijfhonderd mensen gearresteerd, van wie er meer dan honderd gisteren nog werden vastgehouden.

Onder de arrestanten bevonden zich zeker een tiental internationale waarnemers, de meesten met de Poolse nationaliteit. Zij woonden de betoging bij als afgevaardigden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE. Drie Poolse parlementariërs kwamen in de cel terecht. Ze werden na verhoor vrijgelaten. Een van hen, Mariusz Kaminski, noemde het optreden van het regime van Loekasjenko ,,een internationaal schandaal'', vergelijkbaar ,,met wat er in 1973 in Chili is gebeurd''. ,,De laatste keer dat me zoiets is overkomen was tijdens de uitroeping van de staat van beleg in Polen [in 1981]'', aldus een Poolse journaliste, die eveneens enige tijd in een gevangeniscel terecht kwam.

Ze was niet de enige journalist die werd opgepakt: de politie pakte zaterdag iedereen op die ze op kon pakken, inclusief enkele tienatllen journalisten. Naar aanleiding van de aanhouding van een aantal Russische journalisten – zoals drie televisieploegen – vroeg de Russische president Poetin zijn collega Loekasjenko om opheldering en droeg hij Russische diplomaten in Minsk op zich in te spannen voor de vrijlating van de Russen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin werden die na de interventie van Poetin onmiddellijk op vrije voeten gesteld. (Reuters, AFP, AP)