Amerikanen bezoeken Libië

Een Amerikaanse regeringsdelegatie heeft het afgelopen weekeinde voor het eerst sinds 1980 een bezoek gebracht aan Libië. De vier Amerikanen hebben volgens Washington onderzocht of het verantwoord is een verbod voor Amerikaanse staatsburgers om naar Libië te reizen, op te heffen. De Libische autoriteiten op hun beurt hebben de hoop uitgedrukt dat het bezoek tot normalisering van de betrekkingen zal leiden. De Amerikaanse ambassade in Tripoli, die in 1979 door Libische studenten in brand werd gestoken, werd in mei 1980 gesloten; in 1981 volgde de diplomatieke breuk. Sinds Libië vorig jaar de twee verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 voor berechting in Nederland uitleverde, stelt Washington zich toeschietelijker ten opzichte van Libië op. (AFP, Reuters)