Air Force One mijdt Islamabad

Uit angst voor een aanslag met raketten op Air Force One, het toestel dat de Amerikaanse president vervoert, hebben Amerikaanse veiligheidsfuntionarissen zaterdag een uitgebreid misleidingsplan in scène gezet om president Clinton veilig in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad te krijgen.

De afleidingsmanoeuvre begon al op de luchthaven van Bombay, de laatste stad die Clinton aandeed tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan India. Toen hij afscheid had genomen van zijn ambassadeur in India, wandelde Clinton in de richting van een groot C-17 transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Maar in plaats van in te stappen, zo bleek later, dook de president onder de neus van het toestel door en liep in de richting van twee kleine Gulfstream-zakenvliegtuigen die aan het zicht waren onttrokken door het grotere toestel.

Op de militaire vliegbasis Chaklala, vlakbij Islamabad, bleek pas welke list Clintons Secret Service had bedacht. Eerst landde een blauwwitte Gulfstream van de Amerikaanse luchtmacht waarin, zo verwachtten journalisten op de luchthaven, Clinton naar Pakistan was vervoerd. Terwijl de camera's inzoemden op het toestel landde in de verte een witte, ongemarkeerde Gulfstream het toestel waaruit Clinton, minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en veiligheidsadviseur Sandy Berger uiteindelijk stapten beschermd door zes lange, zwarte limousines die eerder waren ingevlogen. De blauwwitte Boeing 747 die gebruikelijk dienst doet als Air Force One was in geen velden of wegen te bekennen. In de blauwwitte Gulfstream die diende als lokaas voor mogelijke islamitische terroristen had het hoofd van de Secret Service, Brian Stafford, plaatsgenomen.

's Avonds gebruikte Clinton opnieuw het witte toestel om Pakistan te verlaten. De Gulfstream bracht hem naar Musqat in Oman, waar de Air Force One stond te wachten voor de rest van de reis – naar Genève.