Vergroting produktie van olie verwacht

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zal naar verwachting de produktie van olie opvoeren om de stijging van de olieprijs te remmen. Met hoeveel de ministers van de OPEC-landen maandag de produktiequota, die nu op 23 miljoen vaten per dag liggen, zullen verruimen is nog de vraag.

,,Het lijkt erop dat de OPEC het eens is geworden over een vergroting van de produktie'', zei de Amerikaanse minister van Energie, Richardson, gisteren bij een persconferentie. Volgens hem is een ,,aanzienlijke'' vergroting van de produktie noodzakelijk, maar hij noemde geen getallen. Naar verluidt vreest Washington dat een toename van 1,5 miljoen vaten per dag onvoldoende is en dringen de Amerikanen aan op een productiestijging van 2 miljoen vaten.

De OPEC vergadert maandag inWenen over de omvang van de olieproduktie, waarbij de producenten met argusogen worden gevolgd. De brandstofkosten bereikten deze winter een recordhoogte, waarbij voor een vat Brent-olie op een gegeven moment meer dan 30 dollar werd betaald. De OPEC, die vorig jaar de produktie met 4,3 miljoen vaten beperkte, had zich ten doel gesteld de prijs voor een vat op te drijven van zo'n 10 dollar toen naar een niveau tussen 15 en 20 dollar.

De hoge prijs leidde tot protesten uit de olieverbruikende landen. De prijsstijging wakkert inflatie aan en kan op den duur schadelijk zijn voor de wereldeconomie. Vooral de Verenigde Staten drongen er bij de olieproducenten op aan de productie te verhogen. De Amerikaanse minister van Energie Richardson rondde gisteren in Londen zijn bliksemtour langs belangrijke olieproducenten af met een gesprek met zijn collega uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Saudi-Arabië, Mexico en Venezuela zijn het meest gevoelig voor de Amerikaanse argumenten. Deze drie kwamen begin maart in Londen overeen dat de olieprijs moet worden gedrukt. Zij zullen de OPEC-leden dan ook adviseren de productie met 1,5 miljoen vaten per dag op te voeren. Noorwegen heeft zich inmiddels bij het trio openlijke voorstanders gevoegd. Met name Iran en Irak blijven zich echter verzetten tegen een verhoging van het productieplafond. ,,Een val van de olieprijs kan de markt destabiliseren'', aldus een adviseur van de Iraanse regering. (ANP, AP)