Thyssen biedt 20 miljard voor Atecs

De ontmanteling van het Duitse industriële conglomeraat Mannesmann is begonnen. Gisteren werd bekend dat de Duitse staalproducent ThyssenKrupp een bod van meer dan 20 miljard gulden heeft uitgebracht op verreweg het grootste onderdeel van Mannesmann. Thyssen heeft belangstelling voor Atecs Mannesmann, waarbij 90.000 van de 116.000 werknemers van Mannesmann werken.

Mannesmann is binnenkort eigendom van het Britse telecomconcern Vodafone, dat meer 400 miljard gulden heeft betaald voor het Duitse bedrijf. Maar Vodafone is alleen geïnteresseerd in de divisie mobiele telefonie van Mannesmann en wil de andere divisies weer kwijt.

ThyssenKrupp wil `Atecs', een afkorting voor Advanced Technologies, overnemen om zijn eigen activiteiten in auto-onderdelen en elektrotechniek te versterken. Vodafone heeft het uitbrengen van dat ,,niet-uitgenodigde'' bod bevestigd, maar de bieder doorverwezen naar Mannesmann. ,,We zijn nog geen eigenaar van Mannesmann'', zei een woordvoerder van Vodafone.

Vodafone was van plan Atecs Mannesmann als een zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen in juni dit jaar. Volgens Mannesmann is het te laat om die beursgang nog af te blazen. Bovendien vindt het management van Mannesmann dat Atecs helemaal niet bij ThyssenKrupp past.

ThyssenKrupp is eind 1998 ontstaan na een fusie. Het heeft een omzet van 65 miljard gulden. Eind vorig jaar kondigde het concern aan dat het bedrijfsonderdelen gaat verkopen met een omzet van meer dan 10 miljard gulden. Het concern zoekt tegelijkertijd uitbreiding in de sector auto-onderdelen. ThyssenKrupp maakt bijvoorbeeld schokbrekers voor DaimlerChrysler en Volkswagen. Tot Atecs Mannesmann behoren onder meer de bedrijven VDO, Sachs, Rexroth, Dematic en Demag Krauss-Maffei. De omzet van deze automotive divisie is zo'n 30 miljard gulden per jaar. Behalve Atecs en de divisie mobiele telefonie heeft Mannesmann ook nog een divisie die buizen en pijpleidingen maakt.