Studenten klagen over verschoolsing

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben uit onvrede met de verschoolsing van de universiteit een nieuwe partij opgericht, DIS: Democratisch Initiatief Studenten. DIS neemt op 17 april deel aan de verkiezingen voor de centrale studentenraad van de UvA. Belangrijkste doel van deze partij is verbetering van het academisch werk- en denkniveau aan de UvA. Dat is hard nodig, vinden de oprichters. Handboeken die precies voorschrijven hoe opdrachten gemaakt moeten worden, een overmaat aan multiple-choice tentamens, zelfs voor een vak als wetenschapsfilosofie, en werkgroepen die veel weg hebben van huiswerkklasjes. Dat hoort niet aan een universiteit, vinden de kritische studenten. Een academische vorming betekent zelfstandig leren denken en redeneren. Maar als dit zo doorgaat, wat is dan nog het verschil met een hbo-opleiding? Medeoprichter Ward Berenschot verwacht dat zijn partij veel studenten zal aanspreken. ,,Ik merk dat veel studenten eigenlijk meer zouden willen opsteken en dat ze het jammer vinden dat de opleiding hen daartoe niet uitdaagt.''

Ook in andere universiteitssteden wordt geklaagd over de toenemende betutteling.