Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Portret van een oude Russische man die naar Moskou gaat om bij het klachtenbureau van de toekomstige president Poetin te vragen om stromend water, gas en licht voor zijn dorp. En een reportage over fraudebestrijding bij grensoverschrijdend werkverkeer. Ned.3, 22.15-22.45u.

REPORTAGE

Licence To Kill. Reportage over hoe in Pakistan de politiek, de rechtsspraak en de Islam ervoor zorgen dat het vermoorden van vrouwen ongestraft blijft. BBC 2, 19.50-20.35u.

DOCUMENTAIRE

Columbus. Eerste deel van een driedelige documentaire over bijbelse opgravingen in Israel. Vandaag in Tel Hazor waar het koninklijk paleis van Kanaän gevonden is. TV2, 23.18-00.05u.

PRAATPROGRAMMA

Zinzen. Gesprek met Frits Bolkestein, lid van de Europese Commissie, naar aanleiding van de Europese top in Lissabon. Bolkestein is commissaris van de eenheidsmarkt en gelooft niet zo in een federaal Europa. CANVAS, 20.30-20.55u.

MUZIEK

Doe Maar: Trillend op mijn benen. Muziekspecial waarin o.a. Blof, Abel, Bob Fosko, Daryl Ann, Trijntje Oosterhuis en Caesar de oude Doe Maar-hits vertolken. RTL 4, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT

Kopspijkers. In eerste aflevering van nieuwe reeks spelen de darters Raymond van Barneveld en Co Stompé het spel `Kopspijkeren' en geven de cabaretiers Peter Heerschop, Viggo Waas en Hans Lebbis commentaar op de actualiteit. Ned.3, 20.08-21.03u.

KUNST

Freek de Jonge: De conferencier, het boekenweekgeschenk en de leugen. Registratie van De Jonge's geruchtmakende conference op het Boekenbal, 14 maart jl., waarin hij Harry Mulisch' geschenkboek aanviel. Ned.3, 23.40-00.58u.

Kunst...omdat het moet! Bouwheren: architectuur als opdracht. Portretten van de zeven opdrachtgevers die in 1998 de Rijksprijs voor excellent opdrachtgeversschap `De zeven pyramides' hebben gewonnen. TV2, 0.05-01.00u.

Weerzien op 3: Boekenbal 1984. Registratie van de optredens door diverse schrijvers tijdens het als rampzalig beschouwde Boekenbal van 1984. Met o.a. Johnny van Doorn, Adriaan van Dis en Doeschka Meijsing met haar twee schrijvende broers. Ned.3, 00.58-02.23u.

FILM

. Boys Town (Norman Taurog, 1938, VS). Semi-klassieke jongensdraak bezorgde Spencer Tracy een Oscar voor zijn creatie van pater Flanagan die een school opricht voor jeugddeliquenten, onder wie Mickey Rooney. Zijn motto: `There is no such thing as a bad boy.' VRT, 15.00-16.45u.

Explorers (Joe Dante, 1985, VS). Curieuze maar langdradige science fictionfilm van de ironische regisseur van Gremlins. Twee jochies maken ruimtereis in zelfgebouwd voertuig en ontmoeten excentrieke wezens wier cultuur bestaat uit onderschepte Amerikaanse televisie-programma's. Net5, 17.50-19.50u., onderbroken door reclame.

The Distinguished Gentleman (Jonathan Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft een paar aardige nummertje ten beste in karikaturale beeldenstorm tegen het Amerikaanse politieke establishment. Beroepsoplichter wordt afgevaardigde en bekeert zich tot democratisch idealisme. Veronica, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. Ned.1, 21.27-23.02u.

. El Dorado (Howard Hawks, 1967, VS). Echo's van Hawks' eigen Rio Bravo (1959) klinken door in zijn voorlaatste film: een plezierige western met melancholieke ondertonen over ouderdom. Revolverheld John Wayne helpt alcoholische sheriff Robert Mitchum in strijd tegen veebaron. Ook met James Caan. BBC2, 21.55-24.00u.

The Tie That Binds (Wesley Strick, 1995, VS). Verknipte Darryl Hannah en Keith Carradine terroriseren de pleegouders van hun dochtertje in hyperbolische domestic horror movie. Net5, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

Sleepwalkers (Mick Garris, 1992, VS). Door Stephen King geschreven, onderhoudende griezelfilm over vampierachtigen: een moeder en zoon die zich voeden met de ademtocht van hartstochtelijk gekuste maagden. Met Mädchen (Twin Peaks) Amick. VRT, 23.35-1.00u.

. Chuck Berry: Hail! Hail! Rock 'n' Roll (Taylor Hackford, 1987, VS). Muzikale documentaire over een door Keith Richards georganiseerd verjaardagsconcert van Chuck Berry. Ook met Eric Clapton, Linda Ronstadt, Julian Lennon. Zie ook Film-vooraf. RTL4, 23.45-1.55u., met reclame.

. Feeling Minnesota (Steven Baigelman, 1996, VS). Debuutfilm over twee eeuwig twistende broers (Vicent D'Onofrio en Keanu Reeves) deint gemakzuchtig mee op het succes van de Nouvelle Violence van Quentin Tarantino maar ademt tegelijk een aantrekkelijke troosteloosheid. Cameron Diaz, als bruid van de Een, behoort tot de conflictstof. Ook met Dan Aykroyd, Tuesday Weld en Courtney Love, als serveerster bij wie je je hart kunt uitstorten. BBC2, 24.00-1.35u.

. Edward Scissorhands (Tim Burton, 1991, VS). Koddig, door en door Amerikaans, satirisch sprookje van de regisseur die al eerder, met Beetlejuice en Batman, voorzag in Amerikaanse tegenhangers van de gebroeders Grimm, Andersen en Anton Pieck. De held is een gehavende Pinocchio die vlees en bloed moet ontberen en die vlijmscherpe scharen heeft in plaats van vingers. Met Johnny Depp, Dianne Wiest, Winona Ryder. Ned.1, 0.04-1.45u.

Concorde - Airport '79 (David Loweel Rich, 1979, VS). Laatste deel van Airport-reeks is mechanische rampenfilm, gesitueerd in een Concorde tussen Washington en Parijs. Met Alain Delon, Robert Wagner, Susan Blakely, Sylvia Kristel. RTL5, 0.15-3.20u., met reclame.

The Hunter (Buzz Kulik, 1980, VS). Laatste film van Steve McQueen is een weinig standvastige komische thriller rond een ster voor wie het allemaal niet meer hoefde. Eigentijdse `bounty hunter' spoort verdachten op die op borgsom vrijkwamen

èn verdwenen. Ook met Eli Wallach. SBS6, 0.35-3.10u., met reclame.

. Riot in Cell Block 11 (Don Siegel, 1954, VS). Sociaal bewogen, low budget-gevangenisfilm over opstandige gedetineerden groeide uit tot semi-klassieker in zijn genre. BBC2, 1.35-3.50u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd:

First Degree (Jeff Woolnough, 1995, Canada). ZDF, 23.50-1.20u.; The Premature Burial (Roger Corman, 1961, VS). ZDF, 1.20-3.35u.; Comes a Horseman (Alan J. Pakula, 1977, VS). ARD, 1.40-4.34u.;

Lady Killer (Roy Del Ruth, 1933, VS). ARD, 4.35-5.50u.