Schadevergoeding voor aidspatiënt

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en de Stichting Sanquin Bloedvoorziening, de voormalige Bloedbank Noord-Nederland, zijn aansprakelijk voor de aidsbesmetting van hemofiliepatiënt Wieger Koop uit Groningen. Dit heeft de Groninger rechtbank gisteren bepaald in een twee jaar durende juridische procedure die Koop had aangespannen.

De aidspatiënt overleed vorig jaar op 26-jarige leeftijd. Zijn nabestaanden ontvangen krachtens het vonnis 150.000 gulden smartengeld van het AZG en de bloedbank. Koop kreeg op 12-jarige leeftijd in het kinderziekenhuis het bloedconcentraat Factorate HT van de Amerikaanse firma Armour toegediend, dat geen invoervergunning had voor de Nederlandse markt. Dit omdat de fabrikant de veiligheid van het stollingsmiddel niet kon garanderen. Het middel bevatte het hiv-virus dat aids kan veroorzaken.

De rechtbank acht ,,niet onaannemelijk' dat Koop in 1986 besmet raakte met het hiv-virus als gevolg van toediening van het illegale preparaat. Factorate was drie maanden op de Nederlandse markt en leidde bij 170 hemofiliepatiënten tot aids.

De rechtbank meent dat het AZG en de Bloedbank hadden kunnen en moeten weten dat door toediening van het bloedstollingsmiddel het risico op aidsbesmetting aanwezig was. Hen kan worden verweten dat ze de veiligheidsnormen hebben geschonden en Koop over het risico niet hebben geïnformeerd, stelt de rechter.

Volgens de rechtbank staat vast dat Koop materiële en immateriële schade heeft geleden. Koops ontving vier jaar geleden een bedrag van 225.000 gulden van de overheid. Die aanvaardde hiermee zijn aansprakelijkheid dat er geen toezicht was gehouden op de invoer van illegale bloedpreparaten, aldus Koops advocaat M. Stroink. Dit gebeurde na een rapport hierover van de Nationale Ombudsman.