Sara Lee koopt lingerie Gossard

Het Britse Courtaulds Textiles is gisteren alsnog akkoord gegaan met een verhoogd bod dat het Amerikaanse concern Sara Lee op het bedrijf heeft uitgebracht. Daarmee krijgt Sara Lee, zelf producent van de Wonderbra, onder meer het dure lingeriemerk Gossard in handen. Het bod heeft een waarde van 550 miljoen gulden, een premie van 132 procent ten opzichte van de koers voor het eerste bod. Beleggers reageerden gisteren enthousiast. Vlak na het bekend worden van de overeenkomst steeg het aandeel van Courtaulds met 10,5 procent.

,,De acquisitie zal onze Europese aanwezigheid verstevigen en ons toegang verschaffen tot een scala aan opwindende markten'', zei bestuursvoorzitter van Sara Lee, John Bryan, in een verklaring. Sara Lee is in Nederland eigenaar van Sara Lee/Douwe Egberts met merken als Douwe Egberts koffie, Pickwick thee en Sanex doucheschuim.

Het kledingconcern Courtaulds is onder meer een van de belangrijkste leveranciers van Marks & Spencer. Ongeveer 40 procent van de omzet is afkomstig van de Britse winkelketen. Courtaulds heeft veel last ondervonden van de problemen bij Marks & Spencer, dat op zoek is gegaan naar kostenbesparingen. Sara Lee heeft gezegd dat het herstructureringsprogramma dat door Courtaulds zelf is geïnitieerd, zal worden voortgezet.

,,Het bestuur van Courtaulds gelooft dat dit herziene bod van Sara Lee recht doet aan de aandeelhouderswaarde'', aldus de bestuursvoorzitter van Courtaulds, John Eccles. ,,Courtaulds zal zonder twijfel wereldwijd waarde toevoegen aan Sara Lee.''

Het oorspronkelijke bod van Sara Lee lag onder de 400 miljoen gulden en werd door Courtaulds afgewezen als te laag. Courtaulds bezit merknamen als Berlei, Aristoc, Well en Lyly and Scott en heeft 20.000 werknemers in dienst in zeventien landen in Europa, Amerika, Noord-Afrika en Azië. Sara Lee is met 138.000 medewerkers actief in veertig landen.