Record Johnson op 300 meter

De Amerikaanse atleet Michael Johnson heeft in Pretoria het wereldrecord op de 300 meter gebroken. Johnson liep de incourante afstand in 30,85 seconden. De oude toptijd stond sinds september 1990 met 31,48 op naam van de Amerikaan Danny Everett en de Cubaan Roberto Hernandez.

Johnson is al houder van de wereldrecords op de 200 en 400 meter. Vooral vergeleken met zijn toptijd op de 400 meter (43,18) is de prestatie op de 300 in Pretoria uitzonderlijk snel.

,,Mijn doel is dit jaar gezond te blijven en dan denk ik dat de rest op zijn plaats zal vallen'', zei Johnson, die in september in Sydney voor de laatste maal aan de Olympische Spelen zal meedoen. Hij verdedigt zijn titels op de 200 en 400 meter. ,,Ik voel me dan zo zelfverzekerd dat ik denk dat niemand me kan verslaan.'' De Amerikaan met de kaarsrechte houding liep vorige week de vierde tijd ooit op de 200 meter in Pietersburg (19,71). Vrijdag doet hij op de 400 meter mee in Kaapstad.

De Nederlander Patrick van Balkom miste gisteren in Pretoria op een haar na olympische kwalificatie. De sprinter uit Drunen won bij de Grand Prix II-meeting in de Zuid-Afrikaanse stad knap de 100 en 200 meter, maar zijn tijd was op beide afstanden net te langzaam. Op de 100 meter (10,24) kwam de atleet van Hellas uit Utrecht 0,06 tekort, op de 200 meter (20,43) bedroeg het gat tot de olympische eis slecht 0,03.

Van Balkom had van tevoren bij atletiekunie KNAU en sportkoepel NOC*NSF aangekondigd een poging tot kwalificatie te doen. Atleten mogen dat viermaal proberen. Van Balkom doet vrijdag in Kaapstad een nieuwe poging. Vorige maand eindigde de EK indoor voor hem in de eerste ronde van de 200 meter, maar hij kondigde toen al aan dat hij pas in Zuid-Afrika goed zou presteren.

Zijn teamgenoot Julien Hagen eindigde op de 300 meter in 33,14 achter Michael Johnson. Hagen haalde bijna een seconde van zijn persoonlijk record af. In de wedstrijden van beide Nederlanders was er geen wind (0,0 m/s). (ANP)