Poep blijft lachen

Iedere dag maakt Tom Winkler voor zijn website Doodie.com een animatie over, eh, poep. De tekenfilmpjes duren zo'n tien seconden, zijn grof getekend, hebben geen geluid en tonen personages die de meest merkwaardige dingen uithalen met hun uitwerpselen.

Hoe vreemd het ook mag lijken, Doodie.com is in Amerika een heuse rage. Winklers animaties worden massaal per e-mail doorgestuurd en met maandelijks negen miljoen bezoekers trekt Doodie.com meer bezoekers dan de site van menige grote filmstudio.

Doodie.com is zo populair dat de 35-jarige freelance animator al aanbiedingen heeft voor het maken van een televisieserie en een speelfilm. De site is deze week zelfs het onderwerp van het omslagverhaal van Time. ,,Nieuwe technologie stelt iedereen die beschikt over veel vrije tijd en minimale technische expertise in staat zijn eigen films, tv-shows, muziekalbums, boeken en radioprogramma's te maken, tegen een fractie van de kosten van wat dat een paar jaar geleden zou hebben gekost'', aldus het weekblad. En geen ander die deze ontwikkeling beter belichaamt, meent Time, dan Doodie.com. Winkler is het er vanzelfsprekend roerend mee eens. ,,Het is een privilege om in een tijdperk te leven waar ik niet hoef te smeken om vertoond te worden'', meldt hij per e-mail. ,,Michelangelo had het niet zo goed als ik het nu heb.''

Winkler werkte ooit voor de tekenfilmserie The Simpsons, maar kon daar zijn creativiteit niet kwijt. Zo'n twee jaar geleden besloot hij zijn ware roeping te volgen. ,,Naarmate ik volwassener werd begon ik me af te vragen wat ik werkelijk wilde doen. En ik kwam er al snel achter dat ik toilethumor het leukste ter wereld vind. Mijn muse bevindt zich in de wc.''

Hoewel Doodie.com vaak uitmunt in onderbroekenlol moet toch worden vastgesteld dat Winkler een uiterst originele kijk op faeces biedt. Zijn personages spelen, gooien en schieten met uitwerpselen. Ze wentelen door poep, worden begraven onder poep en maken kunstwerken van poep. De een krijgt letterlijk een strontje in zijn oog, de ander vindt zijn hersens in de wc.

Echt onsmakelijk wordt het overigens nooit. Winkler richt zich bewust op een zo'n groot mogelijk publiek. Daarom toont hij geen `frontal nudity', laat hij geen seksuele handelingen zien en zijn de animaties zelfs met een langzame modem goed te bekijken. Misschien het meest verbazingwekkende aan Doodie.com is nog wel dat Winkler er elke dag in slaagt een grap te maken over zo'n nauw afgebakend onderwerp. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? ,,Nu ik elke dag een doodie-animatie moet maken, ontkom ik er niet aan alles in het leven in de context van poep te zien.''

Winkler mag verheugd zijn dat de `oude' entertainmentwereld aan zijn deur klopt, toch heeft hij bedenkingen bij al die belangstelling. Niet voor niks heeft hij twee jaar geleden zijn baan als animator voor The Simpsons opgezegd. ,,Bij Doodie.com ben ik de scenarist, producent, regisseur en cameraman. Ik kan op het laatste moment iets veranderen. Ik bepaal wat grappig is. Sinds ik op Internet werk, kan ik doen en laten wat ik wil. Ik kan morgen een herboren Christen worden en niemand die me tegenhoudt. Als ik voor televisie ga werken, ben ik bang dat ik mijn humor weer moet afzwakken.''

(www.doodie.com)