Onrust bij spoorwegen in Europa

Bij de spoorwegen in Europa is sprake van grote onrust. In Italië staan dit weekeinde treinen stil, in Duitsland dreigt dit te gebeuren en in Spanje was gisteren sprake van een treinstaking.

Het spoorwegpersoneel in Italië begint vanavond een 24 uursstaking, hoewel vorige maand met de regering een akkoord werd gesloten om de overlast van stakingen dit jaar te beperken. De katholieke kerk viert het jubeljaar en miljoenen pelgrims zullen naar verwachting dit jaar Italië bezoeken. Gisteren werden de luchtreizigers al gehinderd door een staking op de luchthavens in Rome en Milaan. ,,Een nieuw voorbeeld van onverantwoordelijkheid'', zei de Italiaanse minister van Transport, Bersani, gisteren.

In Duitsland hebben de werknemers van Deutsche Bahn gisteren gedreigd dit weekeinde het treinverkeer enkele uren stil te leggen in een grote Duitse stad. De werknemers zijn boos over de aangekondigde reorganisatie van de spoorwegmaatschappij, die 70.000 banen zal kosten.

In Spanje zijn gisteren naar schatting 600.000 reizigers gedupeerd door een staking van treinconducteurs. De conduceurs protesteren al geruime tijd tegen het plan om op elke trein voortaan een conducteur te laten rijden in plaats van twee. Donderdag werden al 400.000 reizigers de dupe van de treinstakingen.