`Njet' is tegen iedereen

Rusland heeft sinds kort zijn eigen `tegenpartij', genaamd Njet. Het is een lobbygroep van verontruste burgers die vrezen dat de oud-KGB'er Vladimir Poetin de democratie wil afschaffen. Een stem op de liberale kandidaat Javlinski haalt volgens hen niets uit, sterker: het maakt de kiezer medeplichtig aan de verkiezingsfarce die de Poetin aan de macht zal helpen. Njet pleit evenmin voor een boycot, maar bewandelt een andere strategie: zij roept de kiezers op het hokje ,,tegen allen'' aan te kruisen. Volgens de kieswet zijn de verkiezingen ongeldig, als er meer stemmen op ,,tegen allen'' worden uitgebracht dan op enige kandidaat. In de eerste ronde is dat uitgesloten, maar mocht Poetin morgen de 50-procentsdrempel niet halen, zodat er over drie weken een tweede ronde komt, dan hoopt Njet het electoraat over te halen massaal een proteststem uit te brengen. Wint ,,tegen allen'' dan van Poetin, dan moeten er over vier maanden nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. En wie weet is Poetin dan niet zo geliefd meer. Andere randgroepen – anarchisten, journalisten en showbizzfiguren – roepen op tot een boycot. Als de opkomst onder 50 procent blijft, is de stemming eveneens ongeldig. Het Kremlin roept de Russen in tv-spotjes en op billboards op morgen vooral te gaan stemmen.