N-Korea wil onderzoek oorlogsmisdaden VS

Noord-Korea wil dat de Verenigde Naties een tribunaal opzetten om onderzoek te doen naar Amerikaanse oorlogsmisdaden ten tijde van de Koreaanse Ooorlog (1950 - 1953). De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Li Hyong, zei gisteren op een persconferentie in New York dat de Amerikaanse strijdkrachten verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor massaslachtingen, lukrake bombardemten, biologische oorlogsvoering en folteringen, als gevolg waarvan een miljoen Noord-Koreanen om het leven kwamen.

Noord-Korea heeft al vaker dergelijke beschuldingen geuit, maar lijkt zijn campagne nu op te voeren. In juni is het vijftig jaar geleden dat de Koreaanse oorlog uitbrak toen Noord-Koreaanse troepen de grens met Zuid-Korea overtrokken. In 1953 kwam een einde aan de oorlog door een wapenstilstand. Achter de schermen wordt nog steeds onderhandeld over een vredesverdrag.

Volgens historici hebben de Noord-Koreanen, destijds gesteund door China en de Sovjet-Unie, weinig recht van spreken. De Noord-Koreaanse troepen zouden zich op veel grotere schaal hebben misdragen door Amerikaanse krijgsgevangenen strandrechtelijk te executeren en een groot aantal Zuid-Koreaanse burgers af te slachten. De VS doen thans onderzoek naar een incident in Nu Gun Ri, ten zuiden van Seoul, waarbij Amerikaanse soldaten honderden Zuid-Koreaanse burgers zouden hebben doodgeschoten.

VN-woordvoerder Fred Eckhard wilde niet reageren omdat de VN geen officieel verzoek van Noord-Korea geeft gehad. (AP)