Massagraf slachtoffers van sekte in Oeganda

In het zuidwesten van Oeganda, ongeveer zestig kilometer van de plek waar een occulte sekte een week geleden collectief zelfmoord pleegde, zijn gisteren massagraven ontdekt met 153 lijken. De lichamen, waarvan vele sporen van geweld vertonen, waren begraven op een domein in het plaatsje Buhunga, dat in gebruik was door leden van de sekte `Beweging voor de Terugkeer naar de Tien Geboden van God'. Vorige week vrijdag kwamen mogelijk 500 leden van die sekte om het leven toen een kerk waarin zij zich hadden opgesloten tot de grond toe afbrandde.

De vondst van de lichamen werpt volgens de politie een nieuw licht op de gebeurtenissen van vorige week in Kanungu. Aanvankelijk werd er van uitgegaan dat de sekteleden, onder leiding van de `profeet' Joseph Kibweteere, twee voormalige katholieke priesters en enkele ex-nonnen, zichzelf vrijwillig van het leven hadden beroofd door zich met bezine te overgieten en de kerk in brand te steken. Kibweteere had vorig jaar de sekte voorbereid op het einde van de wereld. Toen de verwachte zondvloed uitbleef, verschoof hij de datum naar 17 maart, vorige week vrijdag. Maar uit nader onderzoek zijn twijfels gerezen over de lezing van een collectieve zelfmoord. De politie vermoedt dat veel sekteleden niet hebben vermoed wat hen te wachten stond toen zij de kerk betraden. Ook zijn er vermoedens dat de `profeet' Kibweteere en zijn naaste medewerkster, Credonia Mwerinde, zijn ontsnapt aan het inferno. Een 17-jarige jongen heeft gezegd dat hij het paar heeft zien wegvluchten. De politie wil ook weten waar het geld is gebleven van de recente verkoop van bezittingen van sekteleden.

Een politiewoordvoerder zei gisteren dat bij de vondst van de lichamen in Buhunga wordt uitgegaan van slachtoffers van moordpartijen. Onder de doden, die op drie verschillende plekken waren begraven onder de vloer van een gebouw van de sekte, zijn 59 kinderen en veel vrouwen. Sommigen zijn door wurging om het leven gebracht terwijl andere lichamen slag- en steekwonden vertonen. Wanneer de sekteleden daar zijn begraven, is onduidelijk. Sommige lichamen hebben er mogelijk al een jaar gelegen, terwijl andere slachtoffers mogelijk pas vorige week zijn omgebracht.

Hoeveel mensen in de kerk in Kanungu zijn omgekomen, wordt waarschijnlijk nooit precies bekend. De meeste lichamen zijn onhekerkenbaar verkoold. Wel is duidelijk geworden dat op zes verschillende plekken in de kerk, waarvan deuren en ramen waren dicht getimmerd, explosieven tot ontploffing zijn gebracht. (Reuters, AFP, AP)