Kollumers richten politieke partij op

De belangengroep Willem Loréweg in Kollum, die tegen verplaatsing van het plaatselijke asielzoekerscentrum (AZC) is, richt een politieke partij onder de naam Gemeentebelangen Kollumerland op. Over twee jaar moet de nieuwe partij meedoen aan de raadsverkiezingen.

Belangrijkste programmapunten zullen de invoering van een referendum zijn en het afschaffen van besloten vergaderingen, zegt woordvoerder Johan Bijlhout. ,,Er moet meer openheid komen. Er vinden hier allerlei pro forma inspraakprocedures van voorgekookte besluiten plaats. Dat moet afgelopen zijn.'' Volgens Bijlhout kan de partij rekenen op grote steun van de plaatselijke bevolking. Uit een enquête onder Kollumers zou gebleken zijn dat 96 procent voor een referendum is. De belangengroep Willem Loréweg is tegen verplaatsing van het AZC naar de locatie aan de gelijknamige weg. Vorig jaar stemde de gemeenteraad van Kollumerland voor verplaatsing van het AZC. De belangengroep vroeg minister Peper (Binnenlandse Zaken) het raadsbesluit te schorsen, hetgeen werd afgewezen.

De belangengroep weigert mee te werken aan de mediator die de gemeente Kollumerland inschakelde om voor- en tegenstanders van het AZC weer op goede voet met elkaar te brengen. Vorig jaar oktober liep een informatieavond over de verplaatsing van het AZC uit de hand. Vrienden van de vermoorde Marianne Vaatstra bekogelden burgemeester P. Visser met eieren. Een asielzoeker uit het AZC in Kollum was enige tijd de hoofdverdachte van de moord, maar DNA-onderzoek pleitte hem vrij. Mediator Ali Hanekroot zet zijn bemiddeling voort. Volgens Bijlhout is Hanekroot niet onafhankelijk omdat hij is aangesteld door de gemeente in overleg met het ministerie van Justitie.