Johnson onderuit op beurs

Johnson & Johnson is gisteren op Wall Street stevig onder vuur komen te liggen. Beleggers deden het aandeel van het farmacieconcern massaal van de hand nadat het medicijn Propulsid voor hartpatiënten in opspraak was geraakt. Het aandeel verloor bijna 11 procent.

De Amerikaanse farmacie-autoriteiten denken een verband te kunnen leggen tussen het bewuste medicijn en meer dan driehonderd klachten over hartritmestoornissen. Daarbij zijn tachtig patiënten overleden.

Deze index van dertig toonaangevende fondsen aan de effectenbeurs van New York sloot na een dag vol heftige schommelingen 7,14 punten lager op 11.112,72 punten. De Nasdaq, die eveneens flink op en neer ging, en tijdens de handel ver boven de 5000-puntengrens had gestaan, eindigde met een winst van 22,94 punten op 4963,55.

De stemming in New York was nogal wisselvallig. Groot is het optimisme over de de resultaten over het eerste kwartaal die bedrijven de komende dagen zullen publiceren. Tegelijkertijd is er vrees dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente binnenkort weer verhoogt. Ook heerst er nervositeit over de vergadering van de olieproducerende landen komende maandag in Wenen. De vrees bestaat dat de verhoging van de olieproduktie niet genoeg zal zijn om te voorkomen dat er een tekort ontstaat. Een hogere olieprijs, die daarvan het gevolg kan zijn, betekent een grotere kans op inflatie. (ANP, AP)