Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Johan Cruijff?

Na het ontslag van trainer Jan Wouters wordt Johan Cruijff weer eens genoemd als nieuwe coach van Ajax. Is Cruijff de enige die de grote club van weleer kan redden?

Johan Cruijff?

Morten Olsen, ontslagen voorganger Wouters en toekomstig bondscoach Denemarken: ,,Supporters denken alleen aan de mooie jaren, vandaar dat Ajacieden graag Cruijff als trainer willen hebben. Als trainer van Ajax weet je dat je tegen de mythe-Cruijff moet vechten. Ajax was de laatste jaren een moeilijke club voor trainers. Maar als je als coach moet werken bij een club uit een klein voetballand, heb je het altijd moeilijk. Ik weet wat Jan Wouters voelt, een ontslag komt nu eenmaal altijd hard aan. Wie de nieuwe trainer van Ajax wordt? Geen flauw idee, maar ik denk niet dat Cruijff het doet.''

Rob Cohen, schoonvader van ex-Ajacied Ronald de Boer en voetballiefhebber: ,,Als er problemen zijn bij Ajax zingt de naam van Cruijff altijd rond. Ook Wim Jansen wordt al heel lang met Ajax in verband gebracht. Dat is allemaal zó onzinnig. Cruijff heeft allang geen club meer gehad en wil geen trainer meer zijn. En als Jansen zo goed is dan had hij toch allang een club getraind? Cruijff zou als technisch bestuurslid veel kunnen betekenen, al zou hij dan wel een aantal mensen tegen zich in het harnas jagen. Ajax zou in de trainerskwestie Van Gaal moeten raadplegen. Misschien heeft Louis goede adviezen of wil hij zelfs weer terug. Waar de nieuwe trainer van Ajax aan moet voldoen? Het moet in elk geval een man zijn met jarenlange ervaring, want Wouters was eigenlijk een beginnende coach. AZ-trainer Van der Lem zou bijvoorbeeld goed passen bij Ajax.''

John Rep, oud-speler Ajax en trainer Sporting Flevoland: ,,Cruijff was een fantastische voetballer, een zeer goede trainer en hij heeft veel contacten. Maar ik denk niet dat hij Ajax wil trainen. Als coach leid je een stressvol bestaan, daar past Cruijff voor. Ajax moet weer terug naar de basis, terug naar een 4-3-3-systeem. De nieuwe trainer moet een Ajax-verleden hebben of het spel van de club kennen, hij moet uit de buurt van Amsterdam komen en technisch en tactisch goed onderlegd zijn.''

Sjaak Swart, oud-speler Ajax: ,,Johan is niet de enige die Ajax kan redden, daar is een heel team voor nodig. Bovendien: Johan komt toch niet. Johan zou binnen Ajax wel goed werk kunnen verrichten, in welke functie dan ook. De nieuwe trainer moet uitstraling hebben, hij moet de discipline binnen de spelersgroep aanhalen en tactisch sterk zijn. Verder moet de ploeg weer met vleugelspitsen gaan spelen, want aan de buitenkanten ligt de ruimte. Of de nieuwe trainer van Ajax gezocht moet worden in het rijtje Co Adriaanse, Gerard van der Lem en Martin Jol? Ja, dat zijn allemaal prima trainers.''

Ronald Pieloor, hoofdredacteur van Ajax-fanzine De Ajax-ster: ,,Cruijff wordt gezien als De Verlosser, maar hij komt toch niet. Lijkt me logisch, want hij wil zich liever niet identificeren met het brandhout dat nu op het veld staat. Bovendien wil Cruijff zijn stempel op de club kunnen drukken, en dat staan de huidige beleidsbepalers niet toe. In het Ajax-bestuur moeten meer mensen met voetbalverstand zitten, dan worden er ook betere trainerskeuzes gemaakt. Wim Jansen lijkt me een goede trainer. Adriaanse is maar een blaaskaak, bovendien was het schandalig om te zien hoe opzichtig hij solliciteerde naar de baan van Jan Wouters.''

Bennie Muller, oud-speler Ajax: ,,Adriaanse is een Amsterdammer en een van de beste kandidaten. Ook Van der Lem en Martin Jol heb ik hoog zitten. Ajax moet in ieder geval weer met drie spitsen gaan spelen en meer spelers uit de buurt van Amsterdam aantrekken. Want waar is onze bluf en bravoure toch gebleven? Tegenwoordig moet je bij Ajax vijf talen spreken om je verstaanbaar te kunnen maken.''