IMF dreigt Moldavië

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dreigt zijn banden met Moldavië te verbreken als het niet tegemoet komt aan de voorwaarden die het fonds gesteld heeft.

Dat heeft Hasan al-Atrash, vertegenwoordiger van het IMF in de voormalige Sovjet-republiek, gisteren tegen de Moldavische regering gezegd. De overheid moet instemmen met de privatisering van zijn voornaamste landbouwindustrieën, wijn en tabak, en de begroting voor dit jaar vóór eind maart goedkeuren. Ook moeten speciale uitkeringen voor weduwen met meerdere kinderen en voor oorlogsveteranen worden afgeschaft en een landbouwsubsidiefonds worden ingesteld voor boeren. Als Moldavië niet aan deze voorwaarden voldoet zal het IMF de beloofde lening van 35 miljoen dollar schrappen en bilaterale relaties bevriezen, aldus al-Atrash.

In een reactie zei Moldavië's premier Dumitru Braghis dat een dergelijke beslissing ,,een slecht signaal'' zou geven aan buitenlandse investeerders en de pogingen om economische hervormingen door te voeren zou belemmeren. (AP)