Huurling Ramzi imponeert tegen PSV

Bijna alle spitsen van Europa worden genoemd om volgend seizoen bij PSV aan de slag te gaan. De beoogde opvolger van Nilis of Van Nistelrooij laat voorlopig op zich wachten. Opvallend genoeg wordt de verwachte komst van de Marokkaanse dribbelaar Ramzi zelden in verband gebracht met het geroemde aanvalsduo. Gisteravond speelde hij tegen PSV een prachtige wedstrijd voor Willem II. Hij verzuimde zijn optreden met een doelpunt op te luisteren; de streekderby eindigde in 0-0.

Ramzi is huurling van de Italiaanse club Udinese, dat een forse afkoopsom vraagt voor de veelzijdige voetballer. Hij maakte de afgelopen twee seizoenen vooral indruk als middenvelder bij Willem II. Tegen PSV stond hij gisteren in de punt van de aanval opgesteld, als vervanger van de geblesseerde midvoor Bombarda. Ramzi bezorgde zijn directe opponent Ooijer een lastige avond.

Dit weekeinde had Ramzi eigenlijk een olympisch kwalificatieduel moeten spelen tegen Ivoorkust. Marokko heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de Zomerspelen. Volgens Ramzi kunnen zijn landgenoten het ook zonder hem af tegen de zwakke voetbalnatie. Daarom liet hij zich vorige week opzettelijk een gele kaart aansmeren in het duel met Egypte. Hij werd geschorst voor de volgende landenwedstrijd en kon zijn clubverplichtingen nakomen.

Ramzi verkondigde na de wedstrijd tegen PSV dat hij volgend seizoen vrijwel zeker voor de ploeg van Gerets speelt. Maar de Belgische trainer hield zich nadrukkelijk op de vlakte over de mogelijke komst en de mogelijke positie van Ramzi. Udinese wil veel geld voor het 22-jarige talent, dat ook bij Ajax in de belangstelling staat.

Na drie opeenvolgende nederlagen bij Willem II was PSV gewaarschuwd voor een vierde verliespartij. Gezien de stand op de ranglijst en het lichte wedstrijdprogramma kon de koploper zich puntenverlies veroorloven. Met nog zeven duels te spelen is de landstitel binnen handbereik. En daarmee zijn de verhoudingen in Brabant in ere hersteld. Het minder kapitaalkrachtige Willem II, dat vorig seizoen als tweede eindigde, is nu een fletse middenmoter.

PSV mocht tevreden zijn met het derde gelijkspel in deze competitie. De Eindhovense ploeg maakte geen vechtlustige indruk en profiteerde nauwelijks van de zwakke defensie van Willem II. Met goed verzorgd positiespel zorgde de thuisploeg voor enkele spectaculaire momenten. Verdediger Gentile van Willem II was in de eerste helft bijna verantwoordelijk voor een eigen doelpunt. Hij kopte de bal over het doel van de weinig betrouwbare doelman De Vlieger, die de disciplinair gestrafte Van Fessem verving.

Gentile leverde spannende duels met PSV-aanvaller Bruggink. De stand-in van de geblesseerde Van Nistelrooij scoorde vorige week nog vier keer tegen De Graafschap. Nu kwam Bruggink vooral negatief in het nieuws. Hij maakte een onbesuisde en onbestrafte overtreding op Gentile. Na een uitglijder van zijn directe opponent schoot Bruggink de bal in kansrijke positie over het doel.

In de tweede helft was PSV alleen gevaarlijk met afstandsschoten van Nilis en Kolkka. De Finse buitenspeler, spelend tegen zijn oude club, zag hoe een inzet door Van Nieuwstadt van de doellijn werd getrapt. De onervaren voorstopper had even daarvoor geluk dat hij niet van het veld werd gestuurd. Van Nieuwstadt trok de doorgebroken Bruggink aan zijn shirt. Arbiter Jol gaf ten onrechte geen rode kaart.

Op de andere speelhelft kreeg Willem II in de slotfase enkele goede mogelijkheden op een treffer. Vooral invaller Schulp was gevaarlijk met schoten en kopballen. Doelman Waterreus maakte zijn contractverlenging waar. Hij voorkwam met enkele flitsende reacties een vijfde competitienederlaag voor PSV. Met een knappe redding op een afstandsschot van Gentile beëindigde Waterreus het spannende duel. Na afloop waren beide trainers tevreden met de puntendeling. Willem II blijft middenmoter. PSV is nog steeds de enige kampioenskandidaat.

    • Jaap Bloembergen