Haarlemmerolie

Veel lezers hebben geld over en willen beleggen in aandelen. Nu staan hun vele tonnen op een spaarrekening, wat niet bevredigt. De hoge rendementen vliegen je immers om de oren. Het wereldwijd beleggend OHRA Aandelen Fonds haalde over de voorgaande twaalf maanden 85,5 procent rendement. Het vergelijkbare Robecofonds 62,2 procent, tegen vorig jaar 23,7 procent. Met name dankzij de hausse in internet- en verwante fondsen. Daarbij vergeleken is 4 procent rente een fooitje.

Wie overigens belegt in beleggingsfondsen die een forse stijging achter de rug hebben, zeg drie tot vier keer het jaarlijkse gemiddelde, kan zich afvragen of het geen tijd is om winst te nemen. Daarna de inleg op een spaarrekening te parkeren en weer in te leggen op lagere koersen. Een fondsrendement van meer dan 50 procent per jaar is toch eerder uitzondering dan regel?

Enkele sparende mannen beklagen zich over hun vrouwen. Die noemen hun man een oelewapper en porren hem op te beleggen in (internet)aandelen en zich niet af te laten schepen met een fooi. Daarom zoekt zo'n man steun bij medestanders. Is hij een lulletje? Wat is er aan de hand?

We zijn in de greep internet. Het fenomeen dat ieders verstand benevelt. De top van de Europese Unie wil er zelfs de werkgelegenheid sterk mee stimuleren. Net als jaren geleden iedere werkloze ineens een eigen bedrijf moest starten, alsof dat zo eenvoudig is.

Internet is net haarlemmerolie, een kwakzalversmiddel voor allerlei uit- en inwendige kwalen. Geen bedrijf durft achter te blijven. Daarom beweert iedere bedrijfsleider zich bezig te houden met de nieuwe kleren van het bedrijfsleven en de economie. Een directie doet er goed aan er een fors bedrag voor uit te trekken. Anders spreken de bankpipo's hun banvloek over je uit en daalt de koers van je aandeel. Geen hond controleert achteraf hoeveel je er werkelijk aan spendeert. Dus: zet zeer hoog in, en uw koersen zullen stijgen. Oók goed voor de directie- en personeelsopties.

Wie zijn vrouw voelt porren, moet weten dat deze hausse over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Wellicht is dalende koers van het nieuwe beursfonds Worldonline en de vergelijkbare introducties, net als negatieve berichten uit de VS, een teken aan de wand. Is die veronderstelling juist, dan zal het grote, actieve beursgeld zich richten op degelijke, internationale bedrijven.

Wanneer die switch plaatsvindt, valt moeilijk te voorspellen. Het hangt er van af hoe de internet-, technologie en telecombaisse verloopt – heel geleidelijk of abrupt door een groot bedrijf dat failliet gaat– en hoeveel verlies grote beleggers en speculanten lijden. Lijden zij veel verlies, dan beïnvloedt dit het koerspeil van andere fondsen, omdat ze hun verliezen willen compenseren. Dat lijkt dan een krach.

Een spaarder die een flinke som geld (bijvoorbeeld tot een miljoen gulden) in aandelen wil stoppen, kan zich in overleg met zijn bank of commissionair op een gespreide portefeuille met drie, vier internationale topbedrijven richten. Kies bijvoorbeeld uit ABN Amro, Akzo, DSM, Fortis, ING, Koninklijke Olie, Unilever of Wolters Kluwer.

Het is onverstandig om alles in een keer te beleggen. Door de investering in de tijd te spreiden, profiteer je mogelijk in de toekomst van lagere koersen. Een periode van twee jaar of langer voor een flink vermogen, is zo gek niet. Je moet de opbouw van een portefeuille vergelijken met de samenstelling van een kunstverzameling. Dat vraagt tijd, geduld en liefde. Onervaren beleggers zijn helaas nogal eens ongeduldig en willen in een keer de zaken regelen. Of ze knoeien op eigen houtje een krakkemikkig geheel bij elkaar. Vraag advies.

Stel bovendien een doel, een beleggingshorizon en een prioriteit. Dat brengt rust in je hoofd. Wie een half miljoen belegt om een pensioenvermogen op te bouwen, en over 12 jaar met werken stopt, heeft baat bij de `regel van 72'.

Met deze ezelsbrug bereken je in hoeveel jaar je geld verdubbelt. Deel het beoogde rendement op 72 en de uitkomst is ongeveer het aantal jaren. Dus bij 4 procent is dat 18 jaar, bij 6 procent 12 jaar, bij 8 procent 9 jaar en bij 12 procent 6 jaar. Om dat half miljoen in twaalf jaar te verdubbelen tot een miljoen, hoef je niet meer te maken dan netto 6 procent gemiddeld per jaar. Haal je 12 procent per jaar, dan beschik je na 6 jaar over een miljoen, en na 12 jaar over twee miljoen gulden. Rekenen is een mooi vak om een koers uit te stippelen. De werkelijkheid is lastiger.

Er pleit veel voor om bij de opbouw en het beheer van de aandelen meerjarige call- en putopties te gebruiken als bescherming en/of om extra rendement te behalen. Vandaar de voornoemde aandelenkeus. De stap van sparen naar aandelen en opties is natuurlijk bijzonder groot, maar het hoeft niet in een dag, je kan advies bij de bank vragen, en met meerjarige opties hoef je niet iedere dag de beurs te volgen. Zo beleg je.