Eerste vrouwelijke korpschef benoemd

Noord-Holland Noord is vanaf 1 april van dit jaar de eerste politieregio in Nederland met een vrouwelijke korpschef. Gisteren is de benoeming van Anja Brink-Grootonk (39) tot hoofdcommissaris bekendgemaakt.

Brink heeft snel carrière gemaakt bij de politie. In 1997 kwam ze binnen als plaatsvervangend korpschef van de regio Twente. Daarvoor was ze directeur van Cadans en eerder werkte ze bij de industriebond FNV. Ze begon haar loopbaan, na een opleiding aan de pedagogische academie, op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen.

Haar status als buitenstaander is haar meer tot nut dan tot last geweest bij de politie, zegt ze zelf. In Twente zocht het regiokorps destijds bewust naar een buitenstaander en ook het Noord-Hollandse korps liet in de profielschets de voorkeur blijken voor iemand die oog had voor `buiten' – en liefst een vrouw bovendien.

Anja Brink-Grootonk is in Noord-Holland binnengehaald voor `de warme communicatie', zegt ze, zowel binnen het korps als naar buiten. Voor binnen het korps is het volgens haar ,,een kwestie van je ogen en je oren openhouden''. Daarbuiten is het zaak ,,de politie dichter bij de mensen te brengen'' – al haast ze zich te zeggen dat ze daartoe geen koersverandering hoeft door te voeren: ,,Dat doen ze nu ook al.''

Het politiekorps Noord-Holland Noord heeft verheugd gereageerd op de benoeming. Commissaris R. van Leussen roemt Brinks communicatieve vaardigheden en leiderskwaliteiten.

,,De kracht en enthousiasme die deze korpschef meebrengt zal ons korps goed doen'', vertelt hij. De korpsbeheerder, burgemeester R. Bandell van Alkmaar, zegt dat Brink goed bij het korps past.