Een dubbele criss-cross

In samenwerking met de Internetsite Bridgewebnl.com organiseerde Bridge Magazine IMP onlangs de verkiezing van de Hand-van-het-Millennium. De lezers konden kiezen uit tientallen prachtige spellen. Die zijn allemaal te terug te vinden in IMP en sommige staan ook op bovengenoemde site. De ultieme keuze viel op een spel dat door Jack Jie Zhao was afgespeeld tijdens een parenwedstrijd op zijn club, Bridgesociëteit De Lombard, in Rotterdam. Het lag zo:

Zuid gever

Noord

Allen kw.

♠ V 9 6 4

♡ A V 10 5

♦ 8

♣ A 8 7 5

West

Oost

♠ 8 7

♠ 5

♡ B 9 4 2

♡ H 7 6 3

♦ 10 7 5 4

♦ A V B 9 2

♣ B 9 2

♣ H 6 3

Zuid

♠ A H B 10 3 2

♡ 8

♦ H 6 3

♣ V 10 4

Zhao speelde 4♠ vanuit zuid. West kwam uit met een ruiten, genomen door oost die switchte naar een kleine klaveren. Zhao legde de vrouw, troefde een ruiten af op tafel en speelde op een na al zijn troeven uit (op tafel verdwenen twee klavertjes). Deze positie was bereikt:

Noord

♠ -

♡ A V 10 5

♦ -

♣ A

West

Oost

♠ -

♠ -

♡ B 9 4

♡ H 7 6

♦ -

♦ -

♣ B 2

♣ H 6

Zuid

♠ 2

♡ 8

♦ H

♣ 10 4

Jack Zhao speelde ♦H en gooide op tafel ♡5 af. Op dit moment was een dubbele criss-cross dwang ontstaan (tegen de boeren van west en tegen de heren van oost), waarna de Rotterdamse bridge-Chinees de rest van de slagen kon claimen.

Een jaarlijks terugkerende verkiezing is de Levendaal Award voor het beste afspel door de jeugd (tot 25 jaar). Deze prijs is ter beschikking gesteld door Onno Eskes, partner in het Leidse automatiseringshuis Levendaal. Eskes is als automatiseringsdeskundige betrokken bij een nieuw project van de bridgebond. Het behelst het opzetten van een databank voor spellen die door selectieparen zijn gespeeld. De paren en hun trainers krijgen op die manier de mogelijkheid tot het snel en op thema terugvinden van specifieke biedverlopen met inbegrip van de uitkomst en het resultaat. Een dubbele ingooi plus ingooidwang op een hetzelfde spel zou zo'n thema kunnen zijn. De winnaar van de 1999 Levendaal Award aan het werk:

Zuid gever

Noord

Niem. kw.

♠ V 8 4

♡ V 6

♦ A H 10 7 2

♣ V 10 2

West

Oost

♠ B 10 7 3

♠ A 6

♡ H 9 7 4 3 2

♡ 10

♦ 8

♦ B 9 5 4 3

♣ B 8

♣ H 9 7 4 3

Zuid

♠ H 9 5 2

♡ A B 8 5

♦ V 6

♣ A 6 5

Na 1SA (12-14) - 3SA mocht zuid het contract afspelen. West kwam uit met ♡4 (vierde van boven). Dummy won de vrouw en na ruiten naar de vrouw en ruiten naar de heer, moest de leider wat. Hij vond een verrassende harten naar de acht. West nam de negen, maar zat al ingegooid. Hij legde ♠B op tafel, die doorliep naar de heer. Zuid ging door met schoppen naar de acht voor het aas van oost, die op zijn beurt zat ingegooid. Een kleine klaveren was voor de boer en de vrouw. Dit was het eindspel:

Noord

♠ V

♡ -

♦ A 10 7

♣ 10 2

West

Oost

♠ 10 7

♠ -

♡ H 7 3

♡ -

♦ -

♦ B 9 5

♣ 8

♣ H 9 7

Zuid

♠ 9 5

♡ A B

♦ -

♣ A 6

De leider incasseerde ♠V, waarna oost wordt ingegooid in de kleur die hij afbreekt. In de praktijk bleek dat klaveren, dus ging het ♣A, ♡A en klaveren na, waarna ♦A-10 nog binnenkwamen. Drie sans met een overslag was een absolute top. En nu wilt u natuurlijk weten wie die leider was?

Martin Schaltz, jongste telg van een bekende bridgefamilie uit Denemarken. Ongetwijfeld gaan we deze eeuw nog veel meer van Schaltz horen. Hij is nog maar veertien!