Doeken Francis Bacon verdwenen

Marlborough International Fine Art, een vooraanstaande galerie-keten, heeft 33 werken van de Britse kunstschilder Francis Bacon (1909-1992) laten verdwijnen. De waarde van de verdwenen kunstwerken bedraagt honderd miljoen gulden. Bovendien heeft het bedrijf destijds nagelaten de opbrengst uit verkoop van schilderijen op correcte wijze aan de schilder af te dragen. Deze beschuldigingen zijn geuit door de beheerder van Bacons nalatenschap, de Britse architectuur-deskundige Brian Clarke.

De schilder liet zijn bezittingen en vermogen na aan een jongere vriend, de vijftigjarige John Edwards, die nu in Thailand leeft en die Clarke als zijn zaakgelastigde heeft aangesteld.

De rechtzaak die Edwards aanspant, belooft een van de opmerkelijkste processen op het gebied van de kunsthandel te worden, aldus het Britse dagblad The Guardian van donderdag.

Marlborough, die alle aantijgingen ontkent, raakte al eerder in opspraak. Twee jaar na de dood van de Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970) ontdekte diens dochter dat de galerie illegaal tientallen doeken de Verenigde Staten had laten uitvoeren. De rechter veroordeelde de galerie tot een boete van ruim zes miljoen dollar.

Bacon kreeg op contractbasis vanaf 1958 in de daaropvolgende jaren 165 Britse ponden voor een klein doek en 420 Britse ponden voor grotere werken. Marlborough nam ook andere van Bacons zaken. Als de schilder die prijzen te laag had bevonden, zoals Clarke beweert, had hij elders advies moeten inwinnen, zegt Marlborough nu.

Clarke voert aan dat de schilder juist door die lage inkomsten destijds niet in staat was juridisch advies te vragen. In 1984 ontving de inmiddels beroemd geworden schilder maar iets meer dan een kwart van de prijs die Marlborough voor een doek vroeg.

Volgens Marlborough kregen de advocaten van Clarke en Edwards inzage in alle beschikbare documenten. Clarke daarentegen beweert dat Marlborough eerder een deel van het archief naar Lichtenstein overbracht, waar de Londense galerie officieel geregistreerd staat. Vorig jaar al werd Marlborough door de rechter als beheerder van Bacons nalatenschap terzijde geschoven.