DE WELWILLENDE KOKER (2)

Met verse mayonaise in huis (zie krant van gisteren) kan de welwillende koker met betrekkelijke weinig moeite een rémoulade op tafel zetten.

Voor deze koude saus uit de Franse keuken wordt mayonaise verrijkt met mosterd, fijngesneden harde groenten uit de zuurpot en veel groene kruiden. De saus is bij uitstek geschikt om te serveren bij koude plakken gebraden vlees, gekookte garnalen, mosselen of een gerookt forelletje. Maar bij een gebakken visje uit de warme-viskraam past zo'n zachtrinse rémoulade ook uitstekend. Met deze saus in huis neem je 's avonds maar wat graag versgebakken lekkerbekjes mee. En over gebakken visjes gesproken: Wie van kraakverse Noorse kabeljauwfilet houdt die even door een beslag wordt gehaald en vervolgens in de hete olie gebakken, die raad ik aan zich eens te melden bij de viskraam van Gebroeders Verdriet op de Schoolfeestweide in Goor. Daar weten ze wat visbakken is. Vader Verdriet fileert in alle vroegte de aangevoerde vis en de gebroeders bakken de filets waar je bij staat. Dat duurt gewoon zolang als het duren moet; ze laten zich niet opjutten daar in Goor. Je zou wensen dat de Gebroeders Verdriet gekloond konden worden, dan maakte ik elke week verse rémoulade. Een eventueel restant van de saus kan in een gesloten pot in de ijskast worden bewaard, maar niet te lang. Bereiding: Snijd sjalot, zure augurken en zilveruitjes in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes, als gruis zo fijn. Roer dit samen met mosterd, kappertjes en kruiden door de mayonaise. Proef de saus en voeg naar behoefte nog 1 of 2 theelepels dragon-azijn toe zodat een zachtrinse saus wordt verkregen. Maal er tot slot royaal peper bij.

    • Florine Boucher