Christenen onder druk

Paus Johannes Paulus II heeft deze week tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land een beroep gedaan op de in aantal krimpende christelijke minderheid om in het gebied te blijven. ,,Wees niet bevreesd om uw christelijke aanwezigheid en erfenis te bewaren op de plaats waar de Verlosser is geboren'', zei hij in Bethlehem in de Geboortekerk, de bijbelse geboorteplaats van Jezus.

Het is een feit: de kerk in het Midden-Oosten, van Turkije tot en met Egypte, dreigt een museum-kerk te worden voor bezoekende pausen en andere pelgrims. Bethlehem zelf is een aardig voorbeeld: in de afgelopen vijftig jaar is een christelijke meerderheid van 95 procent veranderd in een minderheid van 35 procent. Een katholieke geestelijke merkte deze week op dat het probleem van de kerk in dit deel van de wereld is dat ,,er veel bisschoppen zijn en weinig gelovigen''.

De redenen van de doorgaande emigratie, die al in de 19de eeuw begon, zijn complex. Economische problemen staan bovenaan, en daarna komen conflicten – zoals de intifadah voor de Palestijnen en de Libanese burgeroorlog voor de Libanezen.

Maar dat geldt in principe voor alle inwoners. Het extra probleem dat voor de christenen de doorslag geeft, is dat zij uiteindelijk een kleine minderheid vormen die geconfronteerd wordt met een overgrote meerderheid - van moslims of, in het geval van Israel, van joden.