Banken verlengen bod op Dordtsche

Voor het bod van de banken ABN Amro en Dresdner op de houdstermaatschappijen Dordtsche Petroleum en Maxwell Petroleum hebben zich te weinig beleggers aangeemld. De banken verlengen om die reden de aanmeldingsperiode met een week tot en met vrijdag.

De banken hebben meer dan 85 procent, maar minder dan 95 procent van de aandelen aangeboden gekregen. Dit hebben de twee banken gisteravond gemeld. Eerder op de middag hadden ze al laten weten opnieuw met het ministerie van Financiën te praten over hun bod op Dordtsche. Een woordvoerder van de bank zei gisteravond te verwachten dat de partijen er na het weekeinde uit zullen komen.

ABN Amro en Dresdner willen de toezegging dat de fiscale regeling die voor het bod is gesloten, ook geldt bij een aanmelding tussen 85 en 90 procent. Als minder dan 90 procent van de stukken wordt aangeboden, kan de fiscus het bod blokkeren als dat de schatkist te weinig oplevert. Zeker is dat ING zijn belang van ruim 5 procent in Dordtsche vasthoudt.

Dordtsche is een maatschappij die belegd heeft in aandelen-Koninklijke Olie. Feitelijk is de enige activiteit van de maatschappij het doorschuiven van het dividend van de Koninklijke naar haar aandeelhouders. Hetzelfde geldt voor Maxwell, waarvan de koers net als bij Dordtsche achterblijft bij het onderliggende aandeel.

Bij de beoogde liquidatie krijgen de huidige aandeelhouders stukken in Koninkijke Olie, waarbij voor elk aandeel Dordtsche dan wel Maxwell een aandeel Koninklijke wordt betaald. Van de waarde van dat aandeel moet een deel, 3 procent, naar de fiscus. Dat komt in het geval van Dordtsche neer op een bedrag van ongever 600 miljoen gulden op een overname som van in totaal zo'n 19 miljard.