Aandelen uit buitenland in trek

Nederlandse beleggers hebben vorig jaar bijna twee keer zoveel buitenlandse aandelen gekocht als het jaar daarvoor. In totaal besteedden Nederlandse beleggers bijna 32 miljard euro aan buitenlandse aandelen. Omgekeerd staken buitenlandse beleggers bijna 26 miljard euro in Nederlandse aandelen. Die buitenlandse investeringen zijn driemaal hoger dan in 1998.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank. Bij de Nederlandse beleggers – institutionele beleggers, banken en particulieren – waren vooral stukken van Britse, Franse, Duitse en Amerikaanse bedrijven in trek. De centrale bank noemt het opmerkelijk dat er zoveel buitenlandse belangstelling voor Nederland bestond. De beurskoersen in Nederland bleven immers sterk achter bij die van met name de Verenigde Staten. Pas in het vierde kwartaal van 1999 herstelde de Amsterdamse effectenbeurs zich fors, net als die in Frankfurt. De AEX eindigde uiteindelijk 25 procent hoger dan een jaar eerder. Ter vergelijking: Frankfurt kwam 40 procent hoger uit, Parijs zelfs 50.

Dat laatste verklaart vermoedelijk ook de interesse van Nederlandse beleggers voor juist die twee laatste landen. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten profiteerden zij niet alleen van de stijging van de beurskoersen. Daar lieten ook de valutakoersen een stijging zien, wat voor de nodige extra inkomsten zorgde.

Ook de Nederlandse obligaties stegen in populariteit. Buitenlanders gaven er 40,9 miljard euro aan uit, twee keer zoveel als in 1998.

Nederlandse beleggers, waaronder pensioenfondsen, hebben hun Nederlandse obligatieportefeuille daarentegen afgebouwd. Met het oog op de komst van de euro stappen zij uit de guldenleningen, ten gunste van dollar- of euroobligaties.De Nederlandse aankopen van buitenlandse obligaties bleven met 44,5 miljard euro vrijwel gelijk.