Webfraude wereldwijd aangepakt

De Amerikaanse mededingsautoriteiten hebben op grote schaal actie ondernomen tegen mogelijke Internetfraudeurs. Aan de operatie deden 150 organisaties uit 28 landen mee. Dat heeft de Federal Trade Commission (FTC), die het project heeft gecoördineerd en betaald, gisteren bekendgemaakt.

De operatie `GetRichQuick.Con' duurde van 28 februari tot 10 maart. In die periode werd op Internet gespeurd naar Internetadressen waarop gouden bergen worden beloofd. Het gaat bijvoorbeeld om illegale loterijen, niet-realistische investeringsvoorstellen en pyramidefondsen, zo staat in het perscommuniqué van de FTC. De deelnemers aan de operatie konden het adres van elke verdachte pagina met een geheime toegangscode direct naar een permanente database van de FTC sturen.

Het resultaat van de operatie is een lijst van 1600 verdachte Internetadressen. Er zijn voorlopig nog geen juridische stappen ondernomen. De beheerders van de verdachte pagina's hebben per e-mail een waarschuwing ontvangen. De webpagina's zullen de komende tijd worden gecontroleerd om te kijken of ze door de eigenaren worden aangepast. De FTC onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om adressen, waar geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing, te sluiten en fraudeurs eventueel te vervolgen.

,,Internetoplichters zijn slechte acteurs zonder grenzen'', aldus Jodie Bernstein, die leiding geeft aan de afdeling consumentenbescherming van de FTC. ,,We laten de wordt-snel-rijk-ondernemers weten dat we het web volgen.''

Het toenemende gebruik van Internet stelt wetshandhavers voor problemen. De Amerikaanse autoriteiten kunnen bijvoorbeeld eenvoudig actie ondernemen tegen Internetadressen die binnen de grenzen worden beheerd, maar dat wordt problematisch als het gaat om fraude die wordt gepleegd vanuit een in het buitenland gevestigd adres.

Aan de operatie deden, naast de VS en Canada, 15 Europese, 5 Latijns-Amerikaanse en 6 Aziatische landen mee. Nederland deed niet mee. De FTC heeft verschillende brochures over Internetfraude op Internet gepubliceerd.

Fraudewww.ftc.gov