Vos bijt gans

Een wilde vos heeft een broedende gans op een spoordijk in Haarlem van haar nest gesleept, vorige week. Hij wilde waarschijnlijk de eieren opeten. Een omwonende zag de aanval van de vos, en gooide stenen naar het roofdier. De vos rende weg.

Inmiddels zit de wilde gans weer op de spoordijk tussen de huizen in Haarlem te broeden. ,,Maar de mannetjesgans die er bij was, is verdwenen. Misschien door de vos opgegeten,'' zegt mevrouw Voorneveld, die vlak bij de gans woont. Zij kent de vos. Die roofde al eerder het grote, witte konijn Flappie (eigenlijk Gizmo) van haar dochter. Flappie speelde vrolijk in de tuin toen de hongerige Haarlemse vos langskwam en het dier greep.

,,Er komen steeds meer stadsvossen in ons land, en daar is niets tegen,'' zegt Dik Vonk de bioloog van de gemeente Haarlem. ,,Ze zijn hier in de stad. En in de parken van Amsterdam heb je ook al vossen, op plekken waar ze holen kunnen graven die droog blijven. Vossen worden stadsdieren. In Engeland is dat al heel gewoon. De duinen in Nederland zitten vol vossen, er mag niet meer op gejaagd worden. Jonge mannetjesvossen worden door vossenfamilies uit het leefgebied gejaagd, omdat er niet genoeg voedsel voor ze is. Dat noemen we uitgezwermde jongen. Ze kunnen alleen overleven in stadsgebieden. Zo is het ook gegaan met mussen en eksters en andere vogels die we nu stadsvogels noemen. Die leefden eerst in bossen. De vossen in de stad eten woelratten, muizen, ratten, dus ze zijn heel nuttig.''

,,Ik heb liever dat een vos die vangt dan een verwilderde huiskat. Ja, en dan grijpt zo'n hongerige vos soms ook een konijn of een hamster van een kind, dat mensen in de tuin laten lopen. De mensen moeten eraan wennen dat we stadsvossen krijgen. Je moet je konijn of marmot niet onbewaakt in de tuin laten lopen. Mensen doen hun auto ook op slot als ze die ergens laten staan? Zo moet je voor je konijnen en hamsters ook `vosvrije ruimtes' maken in de tuin,'' vindt Dirk Vonk.

Hoeveel stadsvossen er in Haarlem zijn weet hij niet. Misschien een stuk of tien, schat hij. Dat een van die vossen vorige week een broedende gans probeerde te pakken, vindt hij niet erg. ,,De vos had honger. Vroeger wilden de mensen de eenden en ganzen schieten en opeten, en daarom schoten ze vossen dood. Ze gunden de vos het eten niet.'' Dat de gans in Haarlem al zat te broeden komt omdat het dit jaar al `vroeg lente' is: het is al tijden aangenaam warm. Sommige planten en dieren reageren daar op. Er broeden al meer vogels, en lammetjes zijn er ook al. Het is deze week volgens de kalender lente geworden, op dinsdag 21 maart.