VN-tribunaal verhoogt straf Alekšovski

De gevangenisstraf van de Bosnische Kroaat Zlatko Alekšovski is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal in hoger beroep verhoogd van 2,5 tot 7 jaar. Alekšovski, tijdens de moslim-Kroatische oorlog in Bosnië in 1993 hoofd van het detentiekamp Kaonik, was als commandant indirect verantwoordelijk voor de onmenselijke behandeling van de moslimgevangenen in en buiten de gevangenis. De beroepskamer is van oordeel dat in Centraal-Bosnië in 1993 sprake was van een internationaal gewapend confict, zodat de Conventie van Genève van toepassing is. De rechtbank vonniste in eerste aanleg dat het een burgeroorlog betrof, maar staat in dat oordeel inmiddels alleen, gezien ook de latere strafzaak tegen de Bosnisch-Kroatische generaal Blaskic. De vijf rechters tellende beroepskamer van het tribunaal wilde niets weten van het argument dat Alekšovski als burger geen gezag had over militairen die gedetineerden selecteerden als menselijk schild of voor gevaarlijke dwangarbeid, zoals het graven van loopgraven in de frontlinie. Wegens zijn lange voorarrest was Alekšovski eerder op vrije voeten gesteld. Bij het begin van de behandeling van zijn beroep werd hij opnieuw gearresteerd. (ANP, AP)