Verzet tegen inburgeren van imams

Het Inspraakorgaan Turken en de Raad van Moskeeën zijn tegen een verplichte inburgeringscursus voor imams. De twee organisaties hebben dit in een brief laten weten aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Eind vorig jaar kondigde minister Van Boxtel (Minderhedenbeleid) aan de Wet Inburgering Nieuwkomers ook verplicht te willen stellen voor imams.

Religieuze voorgangers wordt door Van Boxtel ook een maatschappelijke functie toegedicht en daarom wil de bewindsman hun Nederlands leren en hun een beter beter inzicht geven in de Nederlandse maatschappij.

Het Inspraakorgaan Turken (IOT) en de Raad van Moskeeën vinden het ,,niet acceptabel dat deze wet verplichtingen oplegt aan alle imams in Nederland''. Volgens Hatice Can-Engin, directeur van het IOT, kunnen imams die voor een paar jaar naar Nederland komen hun ,,religieuze taak'' ook uitvoeren zonder Nederlands te spreken. ,,Omdat zij tijdelijk in Nederland zijn is het niet nodig verplicht een inburgeringscursus te volgen. Het moet vrijwillig blijven'', aldus Can-Engin. Volgens haar kunnen de imams al in Turkije of Marokko worden voorbereid op hun komst naar Nederland, door de bestudering van een lespakket. Er zijn ongeveer 350 Turkse en Marokkaanse imams, die doorgaans een jaar of vier in Nederland verblijven.

De Wet Inburgering Nieuwkomers – die voor immigranten het volgen van 570 uur taalles en maatschappijoriëntatie voorschrijft – is vooralsnog niet toepasbaar op imams.

Het wetsvoorstel om ook imams te verplichten deze cursus te volgen ligt bij de Raad van State en moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld.

Het IOT, waarbij verscheidene Turkse organisaties zijn aangesloten, is een van de vaste aanspreekpunten van de overheid. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het IOT vanaf het begin betrokken geweest bij het wetsvoorstel over de imams.