Verdwenen e-mails Witte Huis onderzocht

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar verdwenen e-mails in het Witte Huis in de periode 1996-1998.

Onderzoekers naar de dubieuze campagnefinanciering van president Clinton en vice-president Gore in 1996 hebben via een dwangbevel beslag gelegd op de duizenden e-mails. Door een kennelijke computerfout bleken e-mails van externe computers naar vijfhonderd medewerkers van het Witte Huis evenwel onvindbaar. Het betreft onder meer Al Gore en diens staf. Zij gaven onderzoekers slechts inzage op e-mails die ze zelf in hun computers hadden bewaard.

Toen de netwerkbeheerder van het Witte Huis, Northrop Grumman, in de zomer van 1998 de fout ontdekte, zouden medewerkers van Clinton dat geheim hebben gehouden. Op dat moment bevond het Lewinsky-schandaal zich op een hoogtepunt.

Vijf werknemers van Northrop Grumman getuigden hierover gisteren voor de commissie hervorming van het Huis van Afgevaardigden, voorgezeten door de prominente Clinton-hater Dan Burton. De Witte Huis-medewerkers Mark Lindsay en Laura Callahan zouden de werknemers nadrukkelijk hebben gevraagd over de verdwenen e-mails te zwijgen. Één van hen, Robert Haas, verklaarde dat hij werd bedreigd door Callahan. ,,Er staat een cel met jouw naam klaar.'' Linday en Callahan ontkenden iemand te hebben geïntimideerd.

Het Witte Huis heeft een computersysteem geïnstalleerd, het `Automated Record Management System', dat e-mails onderzoekt op trefwoorden en ze opslaat als ze van belang kunnen zijn in verband met een van de vele dwangbevelen waaraan de administratie is onderworpen. Computerspecialist Daniel Barry ontdekte in januari 1998 al dat e-mails van Monica Lewinsky naar het Witte Huis niet in dit systeem werden opgeslagen. In juni ontdekte Barry dan inkomende e-mails van vijfhonderd medewerkers niet werden bewaard.

Wat deze e-mails bevatte, is onduidelijk. Een werknemer van de netwerkbeheerder wist van horen zeggen dat ze vol informatie stonden over dubieuze fondsenwerving door Al Gore en over Monica Lewinsky. Werknemer Robert Haas zegt de e-mails van Lewinsky, die indertijd op het Pentagon werkte, alsnog teruggevonden te hebben en aan zijn superieuren te hebben doorgestuurd. Het Witte Huis zegt dat deze e-mails bij onafhankelijk aanklager Kenneth Starr zijn beland.

De eenheid campagnefinanciering van het ministerie van Justitie gaat nu onderzoeken of de dwangbevelen tegen het Witte Huis voldoende zijn nageleefd. Onafhankelijk aanklager Robert Ray, de opvolger van Starr, heeft laten weten dat vervolging van Clinton nog altijd niet is uitgesloten. Het onderzoek kan Al Gore, de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen, schade berokkenen. (AP, Reuters)